Foto: Twitter/Slobodni građani

Ako vi ne izađete na izbore, dovešće vašeg pokojnog dedu, glasila je poruka srpskog glumca Sergeja Trifunovića, koji je odglumio mrtvu osobu koja glasa na biračkom mestu, pozivajući građane da izađu na predstojeće glasanje u Srbiji 3. aprila.

Pokret slobodnih građana poslednjih nedelja objavio je niz video-snimaka gde upozoravaju na izborne nepravilnosti, ali i pozivaju građane da budu kontrolori na predstojećim izborima.

Posednji u nizu je snimak gde Sergej Trifunović glumi „mrtvu osobu koja glasa na biračkom mestu“.

Na biračko mesto, Trifunovića donose u sanduku, gde mu članica improvizovanog biračkog odbora daje da potpiše „pravi birački spisak“ uz pozdrav:

„Pa gde si ti? Kao da si u zemlju propao.“

„Ništa me ne pitaj“, odgovorio je Trifunović.

Trifunovića u sanduku nakon toga dovode do biračke kutije, gde on pošto je zaokružio glasački listić pita „da li sada može ponovo da umre“.

Srpski glumac na kraju snimka poručuje ljudima u Srbiji da izađu na izbore.

„Ako vi ne izađete na izbore, oni će dovesti vašeg pokojnog dedu“, kaže Trifunović na kraju snimka.

„Ne, ne glasaju mrtvi. Glasaju živi umesto mrtvih. Budi kontrolor i spreči da se dešavaju ovakve stvari“, poručuju iz Pokreta slobodnih građana.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana kaže za Nova.rs da je cilj njihovog mini serijala od šest epizoda bio da u jednoj kratkoj, lako razumljivoj i duhovitoj formi ukažu na više stvari.

„Prva od njih jeste koji su mehanizmi prevare koju vlast koristi u izbornom procesu, ali i koliko je značajno prisustvo obučenih kontrolora na biračkim mestima i koliko je u stvari jednostavno to sprečiti. Poslednja tri snimka su posvećena razbijanju stereotipa da nije važno izaći na izbore i da naš glas ništa ne menja jer je ako mi ne odredimo šta ćemo da radimo sa svojim glasom, neko drugi će to pokušati da uradi umesto nas. Mislim da smo uspeli u nameri da ljudima predstavimo probleme na način da ih ta priča ne deprimira, ali i da ponudimo rešenja i tako motivišemo ljude da učestvuju u političkom životu“, rekao je Grbović i dodao:

„Iza cele ideje stoji nekoliko mladih ljudi, njihove ideje, jedan mobilni telefon kojim je snimano i budžet koji nije prešao 100 evra i kojim su plaćane perike i iznajmljivanje sanduka. Moje je bilo samo da verujem u njihov talenat i da ih ne sputavam. Na kraju je sve ispalo odlično – imamo milionske preglede na društvenim mrežama i veliki broj ljudi koji se prijavljuju da budu kontrolori na izborima.“

Bonus video – Zašto se pre svakih izbora priča o Borči 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare