Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u makedonskoj prestonici sa svojim sunarodnicima ceremonijalno obeležio preimenovanje sada već bivše ulice "Druge makedonske udarne brigade" u ulicu "Adema Demaćija".

U Tetovu se iza ovih zvaničnika Albanaca, vijorila zastava sa mapom Velike Albanije, uz kosovsku i albansku zastavu, prenosi KoSSev.

Prema izveštaju medija, izostalo je i intoniranje makedonske himne, ali zato nije kosovske.

„Makedonija bi trebalo da bude bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a dalje od Srbije, koja nije udaljena od Miloševića i Putina. Tako će Makedonija biti bliža ulasku u Evropsku uniju, a naš balkanski region biće bezbedniji. Zbog toga moramo da pomognemo i podržaćemo Makedoniju“, rekao je Aljbin Kurti juče u Tetovu.

Mediji, kao i opozicione stranke iz Severne Makedonije, naglašavaju da se radilo o nezvaničnoj poseti, ali zvaničnim susretima Kurtija sa dvojicom makedonskih gradonačelnika, albanske nacionalnosti, te da su izvedeni protokoli na ovim događajima bili protivustavni i predstavljaju „skandal“.

Kurti je u Skoplju, u opštini „Čair“, prisustvovao preimenovanju ulice Druge Makedonske udarne brigade u ulicu njegovog „baće“ – Adema Demaćija. Program je uključivao govore, albanske zastave i muzičke delove.

Kako javlja makedonska agencija Max Fax, Kurtija su dočekali lideri nekih od albanskih političkih partija u zemlji. Iako su se najavljivali sastanci kosovskog premijera sa makedonskim zvaničnicima, ova je agencija javila da nije bilo nijednog.

Ista agencija podsetila je na to da je prethodna stranka na vlasti u Čairu – „Levica“ ulice ove većinski albanske skopske opštine imenovala imenima svih poginulih boraca Druge makedonske udarne brigade, po kojoj je do nedavno i ulica kojoj je sada nadenuto ime Adema Demaćija nosila naziv.

„Ulica koja je slavila one koji su dali živote u borbi protiv fašističkog bugarskog okupatora od sutra će slaviti Adema Demaćija, jugoslovenskog separatistu i borca za Veliku Albaniju i nezavisnost Kosova, više puta osuđenog na zatvorske kazne u Jugoslaviji“, saopštila je ova stranka.

BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar