Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je zaključak koji se tiče obaveštavanja o stanju i posledicama koronavirusa u zemlji, a koji podrazumeva centralizaciju informacija i to isključivo iz Beograda, što su danas i potvrdili Krizni štabovi Gornjeg Milanovca i Topličkog okruga.

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog koronavirusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

Naime, obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim pa Vlada upozorava da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

U Zaključku koji je Službeni glasnik objavio danas navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

Vlada Srbije navodi da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama oko COVID-a.

U zaključku Vlade se, inače, navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19  na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Kriznom štabu.

Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom Instituta i zavoda za javno zdravlje.

Cenzura na lokalu

Ovu odluku vlade potvrdio je danas Krizni štab u Prokuplju koji je saopštio da tamošnja bolnica i Dom zdravlja neće ubuduće davati informacije o broju obolelih od koronavirusa na području Prokuplja i Topličkog okruga.

Kao i sve druge zdravstvene ustanove u Srbiji, tako će i prokupačke ustanove informacije o epidemiji i merama koje se sprovode dostavljati isključivo Institutu za javno zdravlje Srbije, u Beogradu, koji će ih prosleđivati Kriznom štabu Vlade Srbije.

Informacije o stanju u Topličkom okrugu, kako navode, objavljivaće se zbirno s drugima iz Srbije, na konferenciji za novinare Kriznog štaba svakoga dana u 15 sati, koju prenosi na RTS.

I komandant Štaba i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević saopštio je danas da će Vlada Srbije ili lice koje ovlasti njen krizni štab isključivo informisati stanovništvo o stanju i posledicama zarazne bolesti kovid 19.

Od sutra je predviđen novi način informisanja i to tako što će Opštinski štab za vanredne situacije sve što se tiče kovida 19 zajedno sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja slati na jedinstvenu adresu Vlade Srbije, odnosno na Krizni štab epidemiologa, koji će takve informacije u narednim danima prenositi javnosti, rekao je Kovačević, a prenosi GMInfo.

Mi ćemo, dodao je on, organizovati konferencije za medije po potrebi o tome šta je sve preduzela opštinska vlast u novonastaloj situaciji i šta mi radimo kako bismo ublažili sve posledice širenja korona virusa i olakšali život sugrađana.

Inače, od uvođenja vanrednog stanja do danas, opštinski Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu bio je svako jutro posle sastanka dostupan svim zainteresovanim novinarima za informacije iz protekla 24 sata, dodatna pitanja i razjašnjenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram