Vesna Pešić Foto: NOVA S

Moramo raditi na tome da se lokalni izbori odvoje od parlamentarnih jer nikada se nije videla tolika šteta koja je naneta lokalnim izborima kao što se mogla videti ovoga puta, rekla je u emisiji "Među nama" sociolog Vesna Pešić.

U emisiji je bilo reči o predstojećim izborima i zabuni koje su izazvali glasački listići koje građani dobijaju, a kojih može biti dva ukoliko izlaze na lokalne i republičke ili tri ako žive u Vojvodini i izlaze i na pokrajinske izbore.

„Nikada nije bio jedan birački spisak, ali u civilizovanom svetu lokalni i nacionalni izbori se nikada ne spajaju, to se nikada ne radi“, rekla je Pešićka, dodajući da joj je bilo žao kada je videla da se kod nas oni odvijaju istog dana.

„Lokalni izbori se ne spajaju sa ovim drugim jer na taj način škodiš lokalnim izborima. Oni se inače nikada ne odvijaju istog dana i zato su to dva spiska, dve vrste izbora i sa potpuno drugim ciljevima“, naglasila je Pešićka.

Na konstataciju da je to kod nas praksa godinama, Pešić je rekla da moramo raditi na tome da se ti izbori odvoje jer „nikada se nije videla tolika šteta kao što se mogla videti ovoga puta i da narod moramo da naučimo da se izbori ne spajaju“.

Na pitanje da li se pokajala zbog podrške „belim listićima“ 2012. godine, Pešić je rekla da kod nas sve zavisi od toga ko je taj ko pobedi na izborima.

„DS se oslanjala na srednju klasu i na funkcije je postavljala obrazovane ljude, a u ovih osam godina dobili smo ljude bez prave diplome, bez škole, koji ne znaju ni da govore i koji su praktično tu da služe samo jednom čoveku“, istakla je ona.

To je, kako ocenjuje, jedan jedan civilizacijski pad iz koga ne znaš kako da izađeš.

O čemu je još govorila Vesna Pešić pogledajte u video prilogu:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare