Vesna Pešić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bivša predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS) sociološkinja Vesna Pešić, izjavila je da Srbija danas ne bi bila "bolesna" država da Zoran Đinđić nije ubijen.

Pešić je za agenciju Beta, povodom 18. godišnjice ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, podsetila da je Đinđić devedesetih godina prošlog veka rekao da Srpska radikalna stranka, koju su predvodili Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, „širi bolest a ne nacionalnu politiku“.

„Zbog te bolesti, Srbija je danas pokošena i paralisana država. Đinđića je imao viziju moderne Srbije, on je hteo da napravimo nešto od sebe, da budemo deo evropske porodice. Mi smo danas zalutali u jednu krivu ulicu iz koje ćemo teško izaći“, ocenila je Pešić.

Naglasila je da „politika Zorana Đinđića ne bi dozvolila da Srbijom zavladaju ljudi poput Aleksandra Vučića“.

„Radikali i sada njihovi naslednici naprednjaci, nikada se nisu zalagali za demokratsku i pravnu državu Srbiju. Oni su u svakom segmentu instruisali i razbili srpsko društvo“, kazala je Pešić.

Ova vlast, dodala je Pešić, menja karakter naroda u najnegativnijem smislu.

„Oni nam menjaju krvnu sliku i svakodnevno truju narod preko režimskih tabloida i televizija. U Srbiji su trenutno najugroženiji mlađi naraštaji koji su uvučeni u blato i koji odrastaju u sistemu nevrednosti“, rekla je sociološkinja.

Navela je da se Zoran Đinđića svim snagama i kapacitetima borio protiv crveno-crne koalicije SPS-SRS, koja je formirana 1998. godine.

„Dok je bio u opoziciji, Zoran Đinđić je radio i po 20 sati dnevno. On je zajedno s Vukom Draškovićem i s nama iz GSS predvodio borbu protiv režima Slobodana Miloševića. Mi se nismo obazirali na izborne uslove i medijsku blokadu, svaki dan smo se zajedno s narodom, po celoj Srbiji, borili protiv tadašnjeg jednoumlja i na kraju pobedili“, istakla je Pešić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare