Vesić: Usvajanje Zakona o metrou korak ka ostvarenju sna

Politika 21. maj. 202108:38
Podeli:
Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je usvajanje Zakona o metrou i gradskoj železnici obezbedilo pravni okvir da počne izgradnja metroa u novembru ove godine.

Vesić je rekao da su se od 1971. godine, kada je Beogradu prvi put obećan metro, slušala razna obećanja kako metro samo što nije počeo da se gradi.

„Sve su to bile laži jer za izgradnju metroa nije postojao pravni okvir koji bi regulisao izgradnju metroa, nisu postojali projekti, urbanistička dokumentacija, a ni potreban novac. Sada prvi put imamo sve“, istakao je Vesić.

On je ukazao da je usvajanjem zakona napravljen poslednji formalni korak ka izgradnji metroa i naveo da se metro ubrzano projektuje, da se rade geološka istraživanja na trasi, radi se Katastar rizika, odnosno snimanje svih objekata na trasi metroa i da će veoma brzo biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica.

Vesić je naglasio da u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele.

„Sve će biti spremno da se početkom novembra izgradnjom na Makiškom polju započne izgradnja metroa, tačno 50 godina od kako je prvi put najavl?ena“, rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine, druga linija do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.

Komentari

Vaš komentar