Iako "arheneprijatelji", iza kojih stoji velika istorija međusobnih sukoba i optužbi, prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić i novi ministar Goran Vesić našli su zajedničku temu oko koje će se saglasiti i jedan drugom dati vetar u leđa. Naravno, nije u pitanju ništa pozitivno, što bi donelo kvalitet građanima našeg glavnog grada. Pogađajte, saglasili s se da treba srušiti Stari savski most.

Puno tekstova, kolumni i novinskih članaka ispisano je o sukobu Šapić-Vesić, te njihovoj netrpeljivosti koji nisu hteli ni da sakrivaju od očiju javnosti. Nešto su građani mogli da čuju između redova, nešto preko SNS izvora, ali neretko njihov sukob bio je više nego nedvosmislen i jasan.

Poslednjih nedelja ponovo je aktuelizovano pitanje rušenja Starog savskog mosta, što vlast podržava, a opozicija kritikuje. Takvo pozicioniranje se pretpostavljalo, ali malo ko je verovao da će Vesić i Šapić biti na istoj strani.

Goran Vesić, Aleksandar Mirković i Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Istini za volju, ništa pozitivno nema u tome da se ruši jedan most, ali utoliko je interesantnije što je jedan ovakav „truli“ savez nastao. Savez koji će definitivno srušiti most, ali koji će nastaviti svoje međusobne netrpeljivosti.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ponovo je istakao da se planira uklanjanje Starog savskog mosta, a da će na njegovom mestu biti izgrađen novi most.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIC

„Stari savski most će biti uklonjen i biće izgrađen novi, sa četiri saobraćajne trake, dve za tramvaj, sa pešačkom i biciklističkom stazom. Netačni su argumenti da se on ne ruši. Potpuno je netačno da je on deo Starog sajmišta, u junu 1942. godine je pušten u saobraćaj“, izjavio je Vesić.

Ni prvi čovek Beograda nije krio svoje stavove oko građevine koja je preživela Hladni rat, rat devedesetih i sve moguće gradske garniture. Za Šapića, Stari savski most „nema nikakvu kulturnu-istorijsku vrednost“.

Na pitanje šta će se desiti sa sudbinom mosta, Šapić je odgovorio:

Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne znam, ne interesuje me. Mene zanima novi most. Ja se starim mostom neću baviti. Možemo neki eksponat da stavimo pored, mislim da treba tom čoveku učitelju Miladinu Zariću koji je obezbedio da Beograd tada ima most da podignemo spomenik da mu se nekako odužimo, ali da se bavim nacističkim mostom koji nema nikakvu kulturološku ni istorijsku vrednost, neću“, jasan je bio Šapić.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže za Nova.rs da su se Vesić i Šapić našli oko Starog savskog mosta „jer su verovatno dobili nalog za tako nešto“.

„Verovatno su obojica dobili nalog da se most sruši, a pošto su obojica podanici i slušaju šta im se kaže, oni sprovode u delo nešto što im je rečeno i što moraju da učine“, ističe za Nova.rs Bakić.

Dragoljub Bakic
Dragoljub Bakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Naš sagovornik napominje da je ovaj most građanima služio 80 godina, a da sigurno može još toliko.

„Proveravali su se temelji, oni su dobri i potpuno je besmisleno da se ruši most. Neka prave novi most, ali nema potrebe da ga grade na ovom mestu. Samo nenormalan čovek može da ruši most, a da nije ni sagradio drugi“, zaključuje Bakić.

Da je vlast rešena da sruši Stari savski most, koji je preživeo sve vlasti od 1945. „na ovamo“, je objavila Nova.rs. Naš portal građanima je saopštio da je Srbija uzela kredit od 80 miliona evra.

Nakon što je Vlada Srbije potpisala ugovor sa francuskom firmom BNP Paribas o ovom kreditu, čija će sredstva biti iskorišćena za rušenje mosta, Skupština je to i formalno usvojila.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Rušenje Starog savskog mosta odavno je najavljeno, ali do toga nije došlo. Predstavnici vlasti govorili su da će rušenje početi u junu 2019. godine, kao i da će na njegovom mestu biti izgrađen novi most, vredan oko 50 miliona evra. Volšebno, to cena rušenja podignuta je za 30 miliona evra.

"Taj gvozdeni most ima ako ništa drugo ima lepotu zato što je toliko star. Pa u jednom Njujorku opstaje jedan Bruklin most iz 1883. godine i simbol je grada. Ružan je, ali je simbol grada. Na svakoj drugoj fotografiji Njujorka je Bruklin most. Pa ako Amerikanci čuvaju tradiciju, zašto mi hoćemo da rušimo", rekao je nedavno u intervjuu za Nova.rs istoričar Milan St. Protić.

Inače, u javnosti se moglo čuti da je izgradnju novog modernijeg mosta predviđena ugovorom o Beogradu na vodi. Postojeći, odnosno Stari savski most ima sentimentalnu vrednost kod Beograđana jer podseća herojsko delo učitelja Miladina Zarić, koji ga je 20. oktobra 1944. spasio od miniranja nacista koji su planirali da ga tokom povlačenja sruše.

Prethodna gradska vlast planirala je njegovo izmeštanje, a kao moguće lokacije pominjan je Park Ušće i Krnjača, o čemu je govorio i Goran Vesić.

„Mi smo prvo hteli taj most da postavimo između Novog Beograda i Ade Ciganlije jer postoji potreba za jednim biciklističko-pešačkim mostom između, koji bi spajao Novi Beograd i Adu Ciganliju. Onda smo stavili na glasanje na našem sajtu i građani su izglasali jedno bolje rešenje, a to je da ovaj most ide u park Ušće gde će onda biti postavljen, znači ostavljen kao simbol Beograda“, rekao je Vesić 2019. godine.

Bonus video: Da se pitaju struka i opozicija, stari savski most u Beogradu ne bi bio uklonjen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare