Janko Veselinović, Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanik Janko Veselinović obratio se na večerašnjem protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.

Janko Veselinović je na početku obraćanja podsetio da je prošlo pet meseci od dve strašne tragedije.

„U sredu je dete opet ubilo dete. Hladnim oružjem! I još jednom su rekli – sistem nije zakazao! I svi su ostali u svojim foteljama – Vulin, Gašić…ali je zato počelo emitovanje Zadruge – elite. Ali neću o njima. Oni će uskoro biti prošlost. Ali borba neće biti laka, ni ovde u Beogradu, ne zavaravajmo se. Upotrebiće sve i biće brutalni. Zato će pobeda biti slađa“, rekao je on.

„A šta kada pobedimo? Možemo li sada da zamislimo Srbiju – kada se oporavimo od ovog režima? Uključite televizor – i ne morato da preskačemo kanale jer je baš tamo gde su bili ‘Pink’ i ‘Zadruga’ televizija koja emituje dečji crtani film. Nakon toga neka edukativna emisija. Hoćete malo da pogledate sa decom. Umesto Milomira Marića i Vučića tamo gde je bio ‘Hepi’ emisija o srpskom seljaku, koji priča kako je uz pomoć države kupio opet goveda i nešto svinja, koje je morao rasprodati dok su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić uništavali selo. Vest da je sanirana i poslednja divlja deponija u Srbiji i da je zaživeo sistem reciklaže. Pa vest da je ugašen ‘Informer’ zbog brojnih tužbi zbog laži i kleveta. Na RTS-u u centralnom dnevniku vest da su Tijana, Ana i Danijela i još 10 žena dobile decu, jer im država hitnom izmenom zakona omogućila – da iskoriste embrione koje su stvorile sa muževi koji su su u međuvremenu umrli. Prethodni režim je doneo odluku da spali njihove embrione. A vrata ministarke zdravlja i predsednice Vlade Srbije su im bila zatvorena“, dodao je on.

Veselinović je naveo da hoće da Srbija bude kao razvijeni svet – kome težimo.

„Da promenimo igricu – što bi rekli mladi. Hoćemo Srbiju srećnih ljudi koji se ne vesele samo šest ili sedam puta godišnje, od Australien opena do Ju Es opena kada pobedi Novak ili neki drugi srpski sportista ili reprezentacija…Hoćemo Srbiju u kojoj imamo razloga za sreću. A ne bude na začelju kada je indeks sreće u pitanju. Ako meni pitate mislim da je to najvažniji indeks, važniji i od BDP-a i visine nacionalnog dohodka – jer nisu zapravo građani Srbije samo gladni hleba, a mnogi jesu – građani Srbije su gladni pravde! A ne može čovek bez pravde biti srećan. Obezbedićemo da niko ne gura ljude u mitingaške autobuse protiv njihove volje“, rekao je on i dodao:

„Da zaustavimo seču šuma…Da stvorimo sistem koji funkcioniše! Da stvorimo Srbiju bez nasilja – da ni jedna majka više ne zaplače, a da posumnjamo da je država odgovorna zbog toga. Da ni jedna majka ne objašnjava detetu da ne može u vrtić jer joj je majka simpatizer ili član ‘pogrešne’ stranke. Želimo li puno ako se borimo da se poštuju ustav i zakon? Da li smo nerealni ako tražimo da policija, tužilaštvo i sudovi hapse, podižu optužnice i efikasno sude kriminalcima – bez obzira na člansku kartu Da li smo nerealni ako mislimo da i naša trobojka treba da se viori ispred parlamenta EU i da srpski jezik bude zvanični jezik EU. Zar to nije patriotizam“, upitao je on.

„Da li je puno ako kažemo – lustracija? Da li je nenormalno ako se borimo i tražimo da se iskoreni korupcija koja je požderala Srbiju – sada joj glođe kosti. Tarife za mito u javnim preduzećima, katastrima i inspekcijama samo što nisu stavili na svoje sajtove. Da li smo neskromni ako tražimo da bolesni mogu da se leče i da ne moraju da čekaju na lekarske pregleda i terapiju? Da li je normalno ako kažemo ne naplaćujte parking i kazne za parkiranje ispred dečjih bolnica, porodilišta, domova zdravlja – pa tu niko ne ide zato što voli, gde će vam duša“, zapitao je Veselinović.

On je upitao da li je normalno da „sanjamo da nam deca idu bezbedno u školu u kojoj ih čekaji zadovoljni učitelji i nastavnici i drugo osoblje, da ih tamo čeka užina i da sva deca imaju besplatne udžbenike…“

„Da li je u redu da tražim se strogo odredi mesta na kojima mogu da se otvaraju kockarnice i da to bude daleko od škola i da se propiše totalna zabrana reklamiranja kockarnica? Da kažemo da nedamo da se u Novom Sadu postavi spomenik nacistima kako su namerili SNS i SVM? Da li smo u pravu ako tražim vraćanje penzija penzionerima i neće vas niko ponižavati? Kriva je država koja uzima od siromašnih i daje bogatima“, rekao je on.

„Da li puno tražimo ako zahtevamo da se ne kopa i prerađuje litijum u Srbiji? Da li je mnogo ako tražimo da se rude za koje je dozvoljena eksploatacija (bakar, bor, zlato…) to realizuje na ekološki prihvatljiv način, kao u drugim zemljama koje drže do svoje prirode i zdravlja ljudi… Da povećamo plate prosveti, zdravstvu, za 50 odsto, inženjerima, stručnjacima i tehničkom osoblju u javnom sektoru, propašće nam EPS, javni sistemi, da izvršimo reviziju diploma u javnom sektoru i da kažemo što nas lažete da nam jer zdravstvo besplatno kada plaćamo lekove i mnoge druge usluge, promenićemo i to“, dodao je Veselinović.

On je rekao da poljoprivrednicima treba povećati subvencije, da ne plaćaju gorivo „duplo skuplje nego u komšiluku“.

„Da odredimo minimalne cene za otkup, otvorimo javna skladišta gde će čuvati svoje žito, kao svuda u normalnim zemljama, te da se ponište privatizacije poljoprivrednog zemljišta, PKB-a i da vam od 10 litara koje kupite na pumpi država ne uzme 6 kroz akcize i poreze“, rekao je on.

„Ne mogu izvršitelji da naplate za dug od 3.000 dinara uslugu od 20.000 ili 30.000. O tome glasamo u decembru“, dodao je on.

On je najavio da treba povećati naknadu za rude koje se eksploatišu sa 3 na 50 odsto.

„Ljudi, 95 posto rezervi rude je privatizacijom poklonjeno – strancima Ziđinu – 7,8 miliona tona rezervi bakra, 290 tona rezervi zlata, 2.197 rezervi srebra, tržišna vrednost oko 90 milijardi…. Oko 90 milona evra smo prošle godine dobili od rudne rente. Prema predlogu koji stoji u ovoj Skupštini iza mene Srbija bi dobijala 1,5 milijardi evra godišnje koncesione naknade i strane kompanije bi odlično zarađivale i tada…. A šta je dobila Srbije 20 puta manje“, ocenio je on.

„Naši planovi nisu nerealni. Ali možemo ih ostvariti samo ujedinjeni“, poručio je Veselinović.

Opširnije o večerašnjem protestu čitajte u našem blogu.

BONUS VIDEO – Početak protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare