Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uoči međustranačkog dijaloga koji se najavljuje a u kojem će posredovati evropski parlament, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenjuje da režim Aleksandra Vučića na sve načine opstruira budući dijalog. Kako navodi, namera je da se pregovori o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore i slobodne medije odloži i obesmisli.

„Cilj je da se oni otpočnu kasno kako bi svaka primena dogovora bila nemoguća, a režim u međuvremenu, sprovodi aktivnosti kojima bi kroz kupovinu glasova, ucene i privilegije unapred zacementirao „podršku“ ucenjenog i kupljenog biračkog tela . Ulogu opstruiranja početka pregovora Aleksandar Vučić je dodelio Ivici Dačiću što je, po svemu sudeći, bila krajnja namera prilikom njegovog izbora na čelo nelegalne i nelegitimne Skupštine Srbije“, navodi u saopštenju Pokreta za preokret Janko Veselinović.
Veselinović navodi da je dokaz za to „Dačićeva manipulacija o tome ko treba da učestvuje na pregovorima , ocena da je nemoguće sprovođenje dijaloga zbog pandemije, odbijanje da se prvi razgovori obave putem video konferencija i druge manipulacije koje se iznose na režimskim medijima“.

„U kontaktu sa predstavnicima Evropske unije predstavnici režima čine sve da dijalog što više pomere i da čak i u slučaju izlaženja u susret opoziciji rezultati budu neprimenjivi zbog kratkoće vremena za primenu dogovorenog. Pogotovu ako bi izbori bili održani pre najavljenog roka na proleće iduće godine. Najlicemernije je prebacivanje odgovornosti na opoziciju koja je svoje zahteve postavila znatno pre održavanja prethodnih nedemokratskih izbora. Problemi su jasno definisani i u izveštaju Fridom hausa, OEBS-a, institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija“, dodaje Veselinović.

Nada se, kako kaže, da je EU iz prethodnog iskustva načisto sa tim sa kim u Srbiji ima posla i da je jasno da će režim učiniti sve da i ovi pregovori budu fiktivni ili takvi da ne mogu da obezbede slobodne i poštene izbore. „Razgovori moraju da budu završeni u maju ove godine i konstituisani mehanizmi kontrole dogovorenog, ukoliko bi se prvi izbori održali na proleće 2022. godine. Sve suprotno od toga bilo bi tragično za srpsko društvo i državu, ali i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, zaključio je Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare