Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kompanija Milenijum tim ponudila je direktorima Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" zajedničko učešće u privatizaciji, što su oni prihvatili, saznala je ranije danas agencija Beta i pre nego što su danas u podne u Ministarstvu privrede otvorene ponude za kupovinu oko 92 odsto kapitala Instituta koje su u državnom vlasništvu. Aktivisti smatraju da je sve unapred dogovoreno i uvereni su da će građani imati problem sa pijaćom vodom prelaženjem Instituta u privatne ruke, ali ne samo to.

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd, čiji su se aktivisti okupili ispred ministarstva ovim povodom, kaže da je Milenijum tim unapred viđen kao jedan od kupaca. „Jer bi time pored znanja koje Institut ima, obezbedili lakše dobijanje dozvole u raznim projektima u koje će biti ili je Milenijum tim umešan, kao što je u ovom slučaju vodoizvorište u Makišu, eventualna gradnja na Velikom ratnom ostrvu i slično“, rekao je on.

Na pitanje N1 čemu onda otvaranje ponuda, kaže da je to privid, kao i u brojnim drugim stvarima, koji ova vlast radi. „Vi imate javne rasprave bez javnosti, vi imate ponude kojima se prethodno zna ko ih je dobio, samo je to nekakvo izvrtavanje procedure. Nemamo dileme da su se unapred dogovorili“, kaže Veselinović.

Kad je u pitanju Milenijum tim, Veselinović kaže da u toj inicijativi strahuju da će „bez kontrole javnosti, projekti kojima se ugrožavaju javni interesi i životna sredina biti mnogo veći i opasniji“. Mi smo u jednom institutu kakav je „Jaroslav Černi“ imali stručne ljude koji su bili brana, koji štite našu budućnost koja se tiče vodoprivrede i prepuštanjem privatnoj kompaniji da se time bavi, građani će biti oštećeni, uveren je Veselinović.

„Nismo imali prilike da vidimo šta je u tenderskoj dokumentaciji, jer je ona bila sakrivena samo za ponuđače, a sami ponuđači su bili oni koji daju kaparu od 150.000 evra, koji mogu da uzmu dokumentaciju. Ne znamo kakva će biti budućnost, ali prošlost nas je naučila da su sve privatizacije vodile urušavanju javnog interesa i lošoj usluzi za građane. Mislim oko toga nemamo dileme“, istakao je Veselinović.

Bonus video: Vučić inženjer u Brusu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar