Veselinović na Zagrebačkom plenumu pozvao na što bližu regionalnu saradnju
Dobrica Veselinović Foto: Ne davimo Beograd

Govoreći na Zagrebačkom plenumu posvećenom regionalnoj saradnji zemalja Zapandog Balkana, Dobrica Veselinović je poručio da „Dolazi novo političko doba i generacije političara koje se neće plašiti da se zauzmu za prave vrednosti i neće kalkulisati njima zbog dnevnopolitičkih poena”.

Dobrica Veselinović je učestvovao na završnom panelu Zagrebačkog plenuma na kojem su razmatrane mogućnosti političara građanske orijentacije, medija, istoričara, predstavnika organizacija civilnog društva i aktivista da utiču na bolje odnose u regionu i izdvojio primer zagađenja vazduha koji ne poznaje granice i koji pravi probleme žiteljima regiona.

Foto: Ne davimo Beograd

„Jasno je da na Balkanu postoji “trougao” – zagađenja koje izazivaju termoelektrane koje rade na ugalj i da su zbog toga naši gradovi najzagađeniji, a time i ljudi koji žive u tim zemljama siromašniji i bolesniji. Ono što se pokazalo u prethodnom periodu je da je baš na tim temama moguće ostvariti saradnju” i podsetio na plan pokreta Ne davimo Beograd za rešavanje problema zagađenja vazduha“, rekao je Veselinović.

Pored Veselinovića na panelu su učestvovali i Evropski parlamentarac iz Hrvatske, Predrag Matić, zatim Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Zastupnica koalicije Možemo u Saboru Republike Hrvatske, Sandra Benčić koja poručila da se “na nekoliko primera iz Zagreba, poput govora gradonačelnika na spomeniku Aleksandri Zec ili otkrivanja spomenika žrtvama ustaškog terora, pokazalo da se i na lokalnom nivou može raditi na pomirenju i stvarati kultura sećanja”.

BONUS VIDO: Izbliza – Dobrica Veselinović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar