Janko Veselinovic
Janko Veselinović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Političkim pritiscima u toku izbora rektora na novosadskom i beogradskom univerzitetu SNS je ponizila univerzitete, kao institucije, ali i profesore i studente. Na ovaj način ugrožena je autonomija univerziteta, zagarantovana Ustavom Republike Srbije, kaže lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.

„Činjenica da su na oba univerziteta Saveti Univerziteta glasali suprotno od prethodnih odluka Senata Univerziteta, u kojima sede dekani fakulteta, govori da nije uvažena odluka legalnih predstavnika akademske zajednice već predstavnika nelegalnih, jednostranačkih organa, formiranih na lažnim izborima“, ističe Veselinović.

„SNS je učinio sve da volja akademske zajednice bude pogažena. U Novom Sadu je na hajdučki način bio prekinut izbor rektora, sve dok u Savet nisu izabrani poslušni politički komesari. Članovi Saveta u Novom Sadu i Beogradu bili su pod političkim pritiscima i ucenama. U Novom Sadu je morao da bude izabran kandidat jedne struje unutar SNS-a, dok je u Beogradu morala da bude kažnjena rektorka Ivanka Popović, zbog toga što je u njenom mandatu Univerzitet u Beogradu doktorat Siniše Malog proglasio za plagijat. Umesto razrešenja Siniše Malog sa svih funkcija kažnjena je profesorka Popović. Posebna je tema izbor Vladana Đokića, koji saučesnik u kriminalizovanom projektu Beograda na vodi“, ističe Veselinović.

Veselinović dodaje da akademska zajednica mora biti aktivnija u zaštiti autonomije univerziteta jer je jasno da režim Aleksandra Vučića devalvira univerzitete, univerzitetska zvanja i diplome stečene na državnim univerzitetima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare