Oliver Varhelji Foto: N1

"Očekujemo da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU, što znači i da uvede sankcije Ruskoj federaciji, ali ukoliko to ne učini, to ne može biti razlog za prekid pregovora, izjavio je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. Odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu, on je rekao da je Unija zamolila Srbiju da bude na njenoj strani i da uskladi svoju spoljnu politiku sa onom koju sprovodi EU.

„Za mnoge države članice je to najvažniji kriterijum. Međutim, prema pregovaračkom okviru i novoj metodologiji, usklađivanje nije kriterijum za suspendovanje pregovora. To je poslednja mera. Imali smo jedan takav slučaj i videli ste kako se završilo, nadam se da Srbija razume koliko je to važno, nadamo se promeni stava“, kazao je Varhelji, prenosi N1.

Govoreći o reformi pravosuđa, Varhelji je rekao da je potrebno da se „sprovede referendum“.

„Reforme pravosuđa koja se odvija u Srbiji je reforma koja je već duže vreme najavljena. Trebalo je mnogo političkog angažmana da se krene i sada je zaista i krenulo. Potrebno je da se sprovede referendum…pre nekoliko dana je parlament krenuo u tu fazu o implementaciji tog dela, referenduma“, kazao je.

Komesar za proširenje kaže i da Srbija ima „ogromnu listu stvari koje mora da reši“.

„Srbija još uvek ima ogroman popis stvari koje mora da reši, mnogo otvorenih pitanja. Dogovorili smo se oko plana rada, kako će se napredovati. Mislim da se premijerka lično brine da se pridržava svih rokova. To je deo poglavlja o slobodi medija. Napredak će se meriti koliko bude napredovala sloboda medija“, izjavio je.

Varhelji kaže da EU pomaže lokalnim nezavisnim medijima.

„Obezbeđujemo fondove za to i to bi trebalo da bude način kako da se obezbedi medijski balans“, rekao je.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar