Foto:Shutterstock

Venecijanska komisija odgovorila je danas na pismo vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, uz poruku da odluka Ustavnog suda mora da se poštuje, prenosi Kljan Kosova.

Vlada Kosova u saopštenju navodi da, nakon što je Ustavni sud odlučio da uvede privremenu meru do 29. maja, obustavivši dekret predsednika Kosova, a pošto se Sud bavi tim pitanjem, Komisija je ocenila da poštuje odluku Ustavnog suda.

Vlada pozdravlja predlog Komisije da uvažava i čeka preispitivanje zahteva i odluke Ustavnog suda.

„Nakon odluke, ako budu potrebna dodatna objašnjenja i javna pomoć Komisije, preduzećemo potrebne korake“, zaključeno je u saopštenju.

Kabinet vršioca dužnosti premijera Kosova saopštio je 2. maja da je Aljbin Kurti poslao zahtev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o nadležnostima predsednika Kosova u vezi mandatara za premijera i raspuštanja Skupštine.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je tada da je Vlada Kosova uputila zahtev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o nadležnostima predsednika Kosova jer će to ojačati ustavnu demokratiju i vladavinu zakona, prenosi Kosovo Onlajn.

Vlada ne veruje sudu

Na odluku Venecijanske komisije reagovao je predsednik Kosova Hašim Tači koji je poručio večeras da, za razliku od razrešene Vlade Kosova, komisija izražava potpuno poverenje i podršku Ustavnom sudu.

„Venecijanska komisija usprotivila se zahtevu vlade za tumačenje Ustava, dok je isti slučaj još u toku pred Ustavnim sudom. Za razliku od razrešene vlade, Venecijanska komisija ima poverenje u interpretaciju Ustava Ustavnog suda. Istovremeno, izražava svoju dostupnost da sarađuje sa kosovskim vlastima po drugim pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, poštovanje odluka i ovlašćenja Ustavnog suda od suštinske su važnosti za vladavinu zakona na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar