Foto: N1

Čelnici koalicije Narodni blok saopštili su danas da neće ići na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jer ga smatraju izlišnim u situaciji u kojoj su sve odluke već donešene i kada je vanredno stanje "suspendovalo zakone i u velikoj meri politički život".

„Mi ne želimo da budemo deo režirane predstave u kojoj Vučićev režim dovodi svoje političke igrače da budu ikebane koje daju legitimitet veoma lošim političkim odlukama. Čelnici koalicije Narodni blok se ne ponašaju poput političkih hijena i ne žele da koriste tešku situaciju u kojoj se nalaze narod i država a kao posledica pandemije korona virusa i nonšalantnog ponašanja vlasti u odnosu na to pitanje“, saopšteno je.

Ta koalicija je navela će poslati dopise svim međunarodnim institucijama zaduženim za praćenje demokratskih procesa u kojima će ukazati na zloupotrebe vanrednog stanja u Srbiji od vlasti.

Narodni blok je optužio vlasti za „skandaloznu kampanju“ koju sprovodi tako što na ulice izvodi vojsku sa dugim cevima a aktivisti Srpske napredne stranke u stranačkim uniformama od vrata do vrata obilaze starije sugradjane i sprovode političku propagandu.

„Jedina logična odluka vlasti je da se izbori odgode za period kada će se u potpunosti otkloniti posledice pandemije korona virusa, što znači da nikako ne može da prodje plan vlasti da izbore održe odmah po okončanju vanrednog stanja i da na taj način iskoriste tu besomučnu kampanju koju će samo oni voditi dok će sa druge strane politički život biti suspendovan i svi mi drugi ćemo biti van očiju javnosti a pod konstantnim udarima režima koji sada u vanrednom stanju nema nikakva ograničenja ni kontrolu jer su samoinicijativno ukinuli sve zakone“, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju Narodni blok čine Nova Srbija Velimira Ilića, Narodni slobodarski pokret Miroslava Parovića i Grupa gradjana „Iskreno za Niš“, penzionisanog generala Momira Stojanovića.