Foto: Nova.rs, Fonet/Milica Vučković

Iako su istraživanja javnog mnjenja pokazivala da se vlast može srušiti jedinstvenim nastupom opozicije, kako sada stoje stvari na predstojećim izborima imaćemo najmanje šest opozicionih kolona. Najviše nepoznanica ima kad je reč o beogradskim izborima, ali i o trci za predsednika države. Kad je reč o protivkandidatima Aleksandru Vučiću do sada znamo da se na tom spisku izvesno nalaze samo tri imena.

Do početka izborne kampanje ostalo je oko mesec dana, a mnogo toga i dalje je nepoznato. Ipak, sada se već naziru opozicione kolone koje će učestvovati na parlamentranim, predsedničkim i beogradskim izborima 3. aprila.

Marinika na čelu liste SSP, DS i NS

Sudeći po dostupnim istraživanjima javnog mnjenja, najveće šanse se daju koaliciji oko SSP, DS i Narodne stranke. Ovom bloku priključili su se Pokret slobodnih građana i Pokret za Preokret, kao i Sindikat Sloga, a nedavno je ovoj listi pristupila i Skupština slobodne Srbije.

Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što je do sada dogovoreno jeste da potpredsednica SSP Marinika Tepić bude nosilac liste za parlamentarne izbore.

Kad je reč o predsedničkim i beogradskim izborima, konačne odluke još nisu donete. U toku su merenja rejtinga nekoliko nestranačkih ličnosti, među kojima će biti izabran predsednički kandidat.

Od imena spominjali su se general Zdravko Ponoš, koji je donedavno boio potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, zatim profesor Miodrag Zec, a spominjali su se i diplomata Vladeta Janković i advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević.

Iako su najveće šanse opozicije upravo u Beogradu, ova koalicija još nije donela odluku ko će biti kandidat za gradonačelnika.

Dobrica Veselinović kandidat za gradonačelnika

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd među prvima su dogovorili saradnju na izborima. Naknadno se u tu priču uključio i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka. Međutim, formalni sporazum potpisali su samo Zelenović i predstavnici Ekološkog ustanka, a očekuje se da će se uskoro tom savezu i formalno priključiti Ne davimo Beograd.

Dobrica Veselinović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U međuvremenu sve su glasnije najave iz Ne davimo Beograd da će upravo njihov član Dobrica Veselinović biti kandidat za gradonačelnika ove liste, dok je u načelu odlučeno da podrže predsedničkog kandidata koalicije oko SSP, DS i NS. Razgovora na tu temu, međutim, još nema.

Tadić još razmišlja

Formalnu koaliciju nije napravila ni Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, međutim, on je nedavno najavio ujedinjenje sa Demokratama Srbije, strankom koja je nastala cepanjem DS. SDS odranije ima dogovor o saradnji sa Novom strankom Arisa Movsesijana i Građanskim demokratskim forumom, pa se pretpostavlja da će i na izbore ići zajedno.

Tadić je u nekoliko navrata rekao i da postoji velika mogućnost da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov kaže da su trenutno fokusirani na ujedinjenje sa Demokratama Srbije.

“Još uvek razgovaramo sa potencijalnim partnerima o mogućim modalitetima nastupa na narednim izborima, a svakako je jedna od mogućih političkih formacija u kojima ćemo nastupiti socijaldemokratsko-liberalno-zelena. Pored ujedinjenja sa Demokratama, u kontaktu smo sa Novom strankom, GDF, koalicijom Tolerancija, Novom Srbijom i nizom drugih organizacija i pojedinaca. Na predsedničkim izborima Boris Tadić će se kandidovati ukoliko procenimo da nema boljeg kandidata koji može uspešno da se nosi sa izazovima oporavka Srbije od višegodišnje destrukcije SNS i koji ima kapacitet da respektabilno vodi i predstavlja našu zemlju”, rekao je Samofalov za Nova.rs.

Obradović kandidat za predsednika Patriotskog bloka

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat Patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji “Novi ljudi za promenu sistema”.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sporazum o saradnji potpisali su Obradović, Ljubomir Simić ispred Srpske monarhističke stranke “Srpska sloga”, Slobodan Samardžić ispred Državotvornog pokreta, Dragan Dobrašinović kao predsednik Uspravne Srbije, predsednik Nove snage Srbija Nikola Malenčić, predsednik Pirotske nove snage Dimitrije Vidanović, predsednik Glasa naroda Dušan Mitić i predsednik udruženja “Svi protiv Rio Tinta” Duško Kuzović.

Miloš Jovanović kandidat koalicija NADA

Koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana, na prvom predizbornom mitingu u septembru prošle godine predstavila je program koalicije i kandidata za predsednika Srbije Miloša Jovanovića. Odlučeno je i da će nosilac ove liste biti predsednik POKS Žika Gojković, a predizborni slogan koalicije “Da živimo normalno“.

Miloš Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Srđan Škoro sam protiv svih

Nedavno je i novinar Srđan Škoro najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima 2022. godine.

Srđan Škoro, Srdjan Škoro, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Srđan Škoro Foto: Nova S

“Ja mislim da to mogu da dobijem, da tu trku mogu da istrčim”, rekao je Škoro i pozvao „prijatelje iz Skupštine slobodne Srbije i saborce iz opozicije“ da ga podrže.
On je kazao da će ga kandidovati grupa građana koju će formirati. Navodi i da postoje istraživanja koja pokazuju da bi mogao da bude dobar kandidat, ali nije rekao koja.
Iz Skupštine slobodne srbije, čiji je Škoro član, pak kažu da je on ovu odluku doneo samostalno, bez konsultovanja sa njima.

Suverenisti Saše Radulovića i Milan Stamatović zajedno

Pokret Dosta je bilo – Suverenisti Saše Radulovića i stranka Zdrava Srbija Milana Stamatovića, nedavno su potpisali Deklaraciju Suverenista, koja govori o osnovnim crtama politike u kojima se slažu.

Sasa Radulovic
Saša Radulović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Oni su zatim pokrenuli kampanju protiv izmena najvišeg pravnog akta tvrdeći da „Ustav menja Soroš“ i pitaju se da li je to teorija zavere ili stvarna opasnost.

Predsednik DJB Saša Radulović najavio je i da će taj pokret imati kandidata za predsednika Srbije.

BONUS VIDEO: Demostatovo istraživanje – Da su danas izbori kako stoji vlast, a kako opozicija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare