Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši ambasador Nebojša Vujović izjavio je da "velika petorka" neće dozvoliti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da organizuje vanredne predsedničke i parlamentarne izbore u 2023. godini.

Vujović je kazao da se predsednik Vučić nalazi u veoma teškoj situaciji i da je njegova politička moć počela da se „kruni“.

Po njegovim rečima, najava raspisivanja vanrednih izbora na jesen predstavlja „prst u oko“ međunarodnoj zajednici, na čelu sa EU i SAD.

„Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji su angažovani na rešavanju kosovskog pitanja, tzv, ‘velika petorka’, neće dozvoliti Aleksandru Vučiću raspisivanje vanrednih izbora jer bi to, po njima, oduzelo mnogo vremena na sprovođenju dogovora oko Kosova. Vučić se nalazi u veoma teškoj situaciji i njegova politička moć počela je da se kruni. Sad su i socijalisti shvatili da bi Vučićeva politika mogla da ih povuče negde bestraga“, istakao je Vujović.

Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodao je da, dok je Ivica Dačić na molitvenom doručku u Vašingtonu dobijao instrukcije od američke administracije, „Branko Ružić ga je kod kuće nameštao“.

„Za vreme skupštinskog zasedanja, čija je tema bila Kosovo i Metohija, socijalisti su bili potonuli u klupe. Socijalisti osećaju da će Vučić i SNS vrlo brzo izgubiti vlast, a oni ne bi želeli da postanu opozicija, jer se u toj poziciji uopšte ne bi snašli“, ocenio je bivši šef misije SRJ u SAD.

Vujović je rekao da je podsekretar američke vlade Derek Šole definisao korake koje Vučić mora da ispuni.

„Šole je ušao u igru oko Kosova i to je sada za Vučića ‘slon u sobi’“, kazao je on.

Vujović smatra da će predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić u narednom periodu ostati potpuno sam.

„Vučić trenutno ima podršku samo jurišnika iz opštinskih odbora, kojima je omogućio da rade sve i svašta. Vučića polako napuštaju oni koji vide da im ostanak na brodu koji tone neće biti od koristi. Vučićeva podrška će nastaviti da se kruni, on već sada više nema podršku monarhista i nacionalista, dok je podrška socijalista klimava“, naglasio je Vujović.

Bivši ambasador je rekao da je, nakon prihvatanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se formira Zajednica srpskih opština, Vučić izgubio sve adute u pregovorima s „velikom petorkom“.

#related-news_1

„Vučić je sada uplašen, što pokazuju njegovi poslednji javni nastupi. On traži neki novi izlaz, ali to neće biti baš jednostavno. Svi balkanski trikovi su potrošeni, Vučić više nikoga ne može da prevari“, ocenio je Vujović.

Naglasio je da je Vučića najviše zabolela podrška Vojislava Koštunice peticiji Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

„Vučić je potpuno izgubio kontrolu kada je počeo da pljuje većega od sebe. Koštunica je veliki autoritet i njegov potpis na peticiji za očuvanje Kosova ozbiljno je uzdrmao poziciju Aleksandra Vučića“, zaključio je Nebojša Vujović.

Na sastanku rukovodstva SNS, kako su objavili provladini mediji, najavljena je mogućnost raspisivanja vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima bi Aleksandar Vučić bio kandidat za premijera.

Bonus video: Drugi dan skupština o Kosovu i Metohiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare