Foto: Shutterstock, MSGI

Američka kompanija “Behtel”, o kojoj je u intervjuu za Nova.rs govorio i ambasador SAD Kristofer Hil, mogla bi da uđe u sektor energetike. Po posebnoj proceduri dobila je veoma vredan posao na izgradnji Moravskog koridora, a prema najavama trebalo je da sarađuje i sa Rio Tintom na projektu Jadar.

Kompanija Behtel otvoreno je pokazala interesovanje za ulaganje u energetski sektor. Prethodna ministarka energetike Zorana Mihajlović tim povodom u januaru ove godine sastala se sa predstavnicima Behtela, a tom prilikom bilo je reči o novim investicijama u tom sektoru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Potom je u avgustu došlo do novog sastanka, na kome je u prisustvu američkog ambasadora Kristofera Hila bilo reči o saradnja Srbije i SAD u oblasti energetike i gradnje RHE Ðerdap 3.

Pročitajte još...

Upitan o mogućim ulaganjima Behtela u energetiku u Srbiji, ambasador Hil je u intervjuu za naš portal rekao da je reč o ogromnoj inženjerskoj firmi iz Amerike, koja je angažovana na brojnim infrastrkturnim projektima. On je podsetio da je u Srbiji Behtl angažovan na izgradnji Moravskog koridora, navodeći da će to biti tehnološki napredan autoput.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Moći ćete, na primer, da koristite internet u automobilu dok se vozite. Behtel je veoma poznat i mislim da je zainteresovan da bude deo rešenja kad je reč o energetskim potrebama Srbije. Srbija ima značajne potrebe, a Amerika ima mnogo rešenja u okviru zelene energije… Mislim da mogućnost da SAD bude deo srpske ekonomske budućnosti je dobro za obe zemlje. Ako to uključuje i angažovanje kompanije poput Behtela, to je, što se mene tiče, odlično”, naveo je Hil za Nova.rs.

Posao vredan 755 miliona evra

Agnažovanje Behtela kroz konzorcijum sa tuskom kompanijom Enka na izgradnji Moravskog koridora skrenulo je pažnju javnosti. Iako se radi o projektu vrednom čak 755 miliona evra, na javni poziv za strateškog partnera javila se samo ta kompanija.

Foto:Ministarstvo gradjevinarstva

Prema pisanju Insajdera, u ovom slučaju nije primenjen Zakon o javnim nabavkama, već je donet novi – Zаkon o utvrđivаnju jаvnog interesа i posebnim postupcimа rаdi reаlizаcije projektа izgrаdnje infrаstrukturnog koridorа аuto-putа E-761, deonicа Pojаte-Preljinа. Time je Moravski koridor proglašen za projekat od javnog interesa, a potom je doneta i uredba.

Prema tom dokumentu, na javni poziv je mogla da se javi samo kompanija ili konzorcijum koji je u poslednje tri godine imao finansijski obrt od minimum milijardu evra, što je uz još neke uslove dodatno smanjilo konkurenciju.

Pročitajte još...

Zbog činjenice da je s Behtelom Vlada Srbije prethodno potpisala memorandum o razumevanju, deo opozicije je optuživao predstavnike vlasti da se posao na ovom projektu namešta mimo zakona.

Behtel i Rio Tinto

Sudeći po pisanju medija, Behtel je trebalo da bude uključen i u projekat Jadar. Kompanija Rio Tinto je BIRN potvrdila da su 2018. godine sa građevinskom kompanijom Behtel potpisali ugovor o upravljanje projektom (PMC) za “Jadar“.

Medju nama
Foto:Nova S

„Sa Bechtelom, saradnja traje preko 50 godina i zajedno smo realizovali nekoliko važnih projekata. Kompanija Bechtel je, kao i svaki izvođač radova kompanije Rio Tinto, ugovor dobila putem tenderskog procesa“, istakli su za BIRN.

Projekat Jadar u međuvremenu je stopiran.

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, Behtel je u Srbiji od 2018.godine.

BONUS VIDEO Meštani čačanskih sela traže nadoknadu za zemlju uz Moravski koridor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare