Foto:N1; Vuk Velebit

Politikolog Vuk Velebit izjavio je da je ovu predizbornu kampanju "kao nikada do sada obeležilo odsustvo dijaloga", kao i da se "opozicija danas više bavi sobom i obračunima unutar sebe nego što se bavi kritikom vlasti". On je govoreći o pregovorima Beograda i Prištine rekao da će "teško doći do dogovora".

„Sve ovo što se dešava na Kosovu i oko njega, kod mene postavlja utisak da će teško doći do nekog rešenja i da trenutno međunarodna zajednica ima veći problem na Kosovu, nego u Srbiji.

S druge strane, mislim da ni Vučić nema nameru da reši pitanje Kosova, zato što za osam godina koliko je Vučić na vlasti nismo došli do približnog okvira rešenja, i ne očekujem da će se to desiti, iako se u javnosti govori da na jesen možemo očekivati da će doći do nekog rešenja. Ključno je kako će se lideri SAD i Rusije dogovoriti oko toga, a suštinski mnogo manju ulogu i reč imaju lideri u Srbiji i na Kosovu“, ocenio je Velebit za N1.

Prema njegovim rečima, „Vučić nije spreman za rešavanje pitanja Kosova, pre svega zbog svog biračkog tela, i zato što zna šta ga čeka i kakva je njegova politička budućnost ukoliko bi došlo do rešavanja problema Srbije i Kosova“.

„Rešenje može da dovede do političke krize za njega i velikog pada u biračkom telu. Pitanje Kosova je identitetsko pitanje, i to može da dovede do novih frustracija u u našem društvu.

Ovde već postoji mišljenje da je učinjena nepravda tokom devedesetih godina, i mislim da bi rešavanje dovelo do novih takvih stvari, ali ja sam svakako da treba da se nastavi dijalog, i za Srbiju i za budućnost države i njenih građana bi bilo dobro da se to pitanje reši“, naveo je Velebit.

Kako je kazao, kako je vreme pokazalo „Evropska unija nema kapacitet za rešavanje pitanje Kosova“.

„S druge strane, Amerika je pokazala na samo entuzijazam, već je i došlo do nekih konkretnih stvari, dogovora i susreta u Berlinu. Međutim, zbog korone, demonstracija, i izbora koji se približavaju, ja nisam siguran da će doći do pomaka u narednih nekoliko meseci“, rekao je Velebit, i naglasio da će u narednom periodu u dijalogu „ključnu ulogu imati Amerika“.

Komentarišući predizbornu kampanju, on je ocenio da je u pitanju „najkraća kampanja u posednjih, 20, 30 godina, kao i da je posledica ekstremizacije političkih procesa“.

„To se dešava na dva polja, na polju političkih elita, dok je na drugom polju došlo do izmeštanja politike i razgovora o nekim idejama i procesima.

Sve se svelo na polje ličnog. Političke stranke se u Srbiji danas ponašaju kao zavađene porodice. Umesto da kanališu nezadovoljstvo, a izbori su najbolje sredstvo da dođe do tog kanalisanja, to se ne dešava.

Mi imamo dalje produbljivanje sukoba i tenzija i mislim da je ključno u narednom periodu da se vratimo ‘politici u politici'“, napomenuo je Velebit i pojasnio da treba da se razgovara o idejama, načinima kako ćemo doći do nekih rešenja, kako će Srbija izgledati u narednih 10 godina, kao i da nije više dovoljno da opozicija samo govori ‘mi smo bolji'“.

„Na ovim izborima, kao nikada do sada, nismo imali nikakvu debatu, niti možemo da vidimo koji su programi stranaka. Zašto bih ja nekome dao glas ako ne znam ništa. Birač je zbunjen. Opozicija je izabrala put međusobnih obračuna. Opozicija se danas više bavi sobom i obračunima unutar sebe nego što se bavi kritikom vlasti“, naglasio je Velebit.

On je naglasio da u našoj zemlji nedostaje dijalog koji je potpuno izostao za vreme ove predizborne kampanje. Prema njegovom mišljenju, neophodno je da razgovaraju predstavnici vlasti i opozicije.

Velebit je govoreći o nemirima u SAD rekao da tamo postoji „sistemski problem kada je reč o zastupljenosti grupa i odnosu policije“.

„Kada vi pogledate kako se policija odnosi prema građanima bez obzira koje rase. Brutalno ubistvo je dovelo da to ispliva na površinu, kakav je odnos policije prema građanima.

Meni je teško da zamislim da u Evropi, ili Srbiji policija onako reaguje, ono su zaista brutalne scene koje smo imali priliku da vidimo. Predsednik Tramp je doprineo potpirivanju tenzija i s obzirom da dolaze izbori, on gleda kako da izađe iz ove krize i gleda da pokaže svoju moć“, ocenio je Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare