Foto: Arhiva

Književnik Laslo Vegel rekao je da opozicija u Srbiji treba sa pažnjom da prati ono što radi opozicija u Madjarskoj, koja se posle tri katastrofalna poraza ujedinila i na sledeće izbore izlazi jedinstveno.

On je u intervjuu za portal Tačno.net ukazao da će opozicija u Madjarskoj na izbore izaći sa jednom listom i jednim kandidatom za predsednika vlade, a da prva istraživanja govore da imaju blagu prednost u odnosu na listu vladajući Fides.

„Da li će pobediti, to se još ne može predvideti, ali je sigurno da je ‘zlatno doba’ Orbanovog Fidesa prošlo“, rekao je Vegel.

On je dodao da postoje brojne sličnosti vlasti Viktora Orbana i Aleksandra Vučića, i da obojica pripadaju onoj grupi tranzicionih političara koji žele da koncentrišu političku i ekonomsku moć u svojim rukama.

Vegel je rekao da eksplozija nacionalizma u celoj Istočnoj Evropi odgovara novoj vladajućoj klasi, pošto nacionalizam „dosta uspešno konzervira vladajuće društvene odnose“.

„Uz pomoć nacionalizma gradi se društvo bez alternative, jer nacionalizam zamagljuje svaku alternativu“, kazao je.

On je dodao da su gradjani u celom regionu razočarani u tranziciju, jer su u „perifernom kapitalizmu postali ‘demokratski robovi’ državnog i privatnog kapitala“.

„Vladajuća klasa je u strahu zbog latentnog socijalnog nezadovoljstva. Nacionalizam je u službi odbrane nove istočnoevropske vladajuće klase“, dodao je Vegel.

On je rekao da mu je jako žao što problemi sa kojima se suočava Bosna i Herecegovina nisu evropsko pitanje „par ekselans“ (par excellence).

„BiH je test za celu Evropu, ona je je probni poligon za kompromitaciju ili pobedu evropskih vrednosti“, kazao je Vegel.

Vegel je istakao da je Vojvodina sve manje na dnevnom redu politike u Srbiji.

„U mojim očima Vojvodina je postala više kulturno i duhovno pitanje, a manje političko, jednostavno zbog toga što nema snažnu političku elitu koja bi je mogla prezentovati u evropskom duhu i horizontu. Vojvodina je oduvek imala bolje građanstvo nego političku elitu“, rekao je Vegel.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar