Foto:EPA/TAMAS KOVACS

Član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber ocenjuje da je podizanje optužnice Specijalnog tužilaštva za Kosovo u slučaju Hašima Tačija bilo "dugo očekivano", a da je sam Tači pokušavao preko sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine da dođe do amnestije.

„Uporno nastojanje presednika Tačija u zadnje tri godine da preko sporazuma o razmeni teritorije dođe to amnestije bilo je najjasnija naznaka da će do optužnice doći“, kaže Veber za Tanjug.

Bodo Veber dodaje i da se objavljivanja tajnih optužnica i navedeni razlozi baš u ovom trenutku mogu tumačiti i kao „neobičan i neočekivan“ potez od strane tužioca.

„To jasno upućuje na strah tužioca da bi predsednik Tači mogao da zloupotrebi pregovore u politickom dijalogu o konačnom sporazumu za podrivanje rada Suda i optužnice. Izgleda da su se tužioci bojali pregovora u Beloj kući“, smatra Veber.

Na pitanje Tanjuga kako vidi nastavak Briselskog dijaloga Beograda i Prištine koji vodi EU i gde je Tači slovio za glavnog pregovrača prištinske strane, Veber kaže da od odlaska Federike Mogerini sa mesta posrednika, EU više ne vidi Tačija kao glavnog sagovornika u Prištini.

„EU se drži prošlogodišnje presude Ustavnog suda Kosova da pregovore treba da vodi premijer i vlada“, ukazuje Veber.

Nemački analitičar naglašava da sada treba sačekati reakcije iz Prištine i upozorava da se ne može isključiti i odlaganje resetovanja dijaloga Beograda i Prištine na par nedelja.

„Tu je i pitanje da li će predsednik Tači eventualno dati ostavku i da li bi krhka vladajuća koalicija imala snage da se dogovore oko novog predsednika, ili bi to ipak dovelo do raspada koalicije i ranih izbora, što bi dalje odložilo pregovore“, navodi Veber.

Istovremeno, Bodo Veber ocenjuje da ne treba ni isključiti mogućnost da se sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine u julu u Parizu održi bez prisustva Tačija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar