Foto:shutterstock; ©RS/MPI/Capital Pictures/profimedia; Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia; ; GRIGORY SYSOEVS/SPUTNIK/KREMLIN POOL/profimedia;

Vašington post objavio je tekst u kom se analiziraju globalne podele u svetu nastale po izbijanju rata u Ukrajini. Uz ocenu da se podele produbljuju, autori su priložili mapu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Na mapi je prikazana i Srbija kao jedina država koja se nije pridružila restriktivnim merama prema Kremlju.

U petak će biti godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a Srbija je i dalje jedina država na putu ka Evropskoj uniji koja nije uvela sankcije Rusiji.

Pročitajte još...

Ako je verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje meseci. O pridruživanju Srbije restriktivnim merama EU prema Rusiji izveštavali su i pojedini ruski mediji. Neki pišu da će se Srbija pridružiti prvom paketu sankcija pre početka leta, a drugi, pak, navode da bi prva mera mogla da bude doneta u aprilu. Navodno je u igri povratak viznog režima, ukidanje letova…

Ovo je mapa koju je objavio Vašington post.

Foto:LIZ SLY, CATE BROWN THE WASHINGTON POST

Od Srbije se odavno očekivalo da će uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, a odbijanje da to učini jedan od razloga zastoja, odnosno suspenzije evropskog puta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru prošle godine izjavio je da ne vodi politiku sankcija “posebno prema onima koji su nas sačuvali 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju teritorijalnog intergriteta naše zemlje”.

“To je naša suština i politika. Možemo toga da se odreknemo, ali znate u kom slučaju? Da nam bukvalno bude Damoklov mač nad glavom i to ne bih krio od naroda, već bih rekao to“, dodao je on.

Pre desetak dana, međutim, čuli smo drugačiju priču. On je izjavio da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada

„Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni meseci“, izjavio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare