Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je usvajanje seta pravosudnih zakona u Skupštini Srbije, uz ocenu da je reč o ključnom koraku za dalji napredak u pregovorima o članstvu u EU.

„Nezavisni pravosudni sistem je ključan. Pozdravljamo usvajanje paketa reforme pravosuđa u Skupštini Srbije. Ovaj korak je od suštinskog značaja za dalji napredak u pristupnim pregovorima“, naveo je Varhelji na Tviteru.

Dodao je i da EU podržava Srbiju na njenom putu evropskih integracija, prenosi N1.

Skupština Srbije usvojila je ranije danas set pravosudnih zakona – o sudovima i tužilaštvu, kao najvažnijim, uz nekoliko drugih, neophodnih da bi se sprovele prošlogodišnje promene Ustava.

Danas je bio rok da se usvoje predlozi tih zakona, jer je određeno da to bude najkasnije do isteka jedne godine od stupanja na snagu Akta o promeni Ustava, koji je Skupština proglasila 9. februara prošle godine.

Usvojeni su predlozi zakona o Visokom savetu sudstva, o uređenju sudova i o sudijama. Takođe i predlozi zakona o Visokom savetu tužilatštva i o javnom tužilaštvu.

Takođe i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene zakona o Ustavnom sudu.

***

BONUS VIDEO – Vučić i Kurti pozvani u Brisel kako bi „izgurali“ predlog koji je na stolu. Da li će ići?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar