Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji ocenio je da se Evropa suočava sa do sada neviđenom krizom po javno zdravlje i da su saradnja i solidarnost ključni.

Varhelji je u pismima premijerima šest zemalja Zapadnog Balkana u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid naglasio i da Evropska unija (EU) stoji uz zemlje regiona u traženju načina da se uhvati u koštac sa  izbijanjem i posledicama pandemije.

Kada je reč o Srbiji, Varhelji je u pismu premijerki Ani Brnabić i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, naveo da je svoje službe instruisao da stave na raspolaganje do 15 miliona evra za trenutne potrebe, a da će se ta sredstva finansirati iz tekućih ugovora UNDP, UNOPS i EU integracija.

Kako je naveo, potrebno je ponovo pregledati preostala sredstva fonda EU za integraciju u ukupnoj vrednosti od 20,8 miliona evra.

Varhelji je dodao i da je na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije potrebno ponovo odrediti vremenski okvir za projekte kao što su spojnica gasa između Srbije i Bugarske i projekat biomase sa razvojnom bankom KfW i preusmeriti ta sredstva. „Ovo bi moglo osloboditi 57,6 miliona evra“, dodao je komesar.

Varhelji je u pismima istakao da evropska Komisija sarađuje i sa međunarodnim finansijskim institucijama, gledajući kako najbolje rešiti pitanja likvidnosti i finansijske probleme privatnog sektora.

Ispituje na koji način višenacionalni instrumenti, poput garancije za Zapadni Balkan, mogu najbolje da pomognu regionu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram