Foto: Printscreen Twitter/@SavoManojlovic

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je da poseduju podatke o snimku koji kruži internetom na kome se nalazi žena koja sugeriše ljudima za koga da glasaju. Kako su naveli, dobili su informacije da je reč o kolektivnom glasanju jednog romskog naselja, a poseduju informacije koji ih je autobuski prevoznik dovozio, kao i imena aktera sa snimka.

„Za glas je dobijano 1.000 dinara i paket. Tužilaštvo je već do sada moralo da preduzme određene istražne radnje koje bi vodile pokretanju krivičnog postupka, jer se očigledno radi o krivičnim delima koji se tiču povrede izbornog prava. Tužilaštvo mora da ispita tačnost informacija koje imamo“, saopštio je UZUZ.

To udruženje je navelo da krivični postupak ne sme da se završi na kažnjavanju aktera sa snimka, već je potrebno ići ka vrhu piramide.

„U pitanju nije incident, već organizovano kršenje izbornog procesa. Tokom izbornog dana u Šapcu su naši aktivisti obilazili biračka mesta. Na skoro svim izbornim mestima nalazila su se lica sa spiskovima i kriminogenog ponašanja. A u jednom momentu je došlo i do verbalnog napada na predsednika UZUZ-a i aktiviste koji su se nalazili sa njim“, piše u saopštenju.

UZUZ je naveo da je pokrenuta onlajn peticija gde traže da se ispita na koji su način izborne liste skupljale podršku uvođenjem softvera kojim će svako moći da proveri da li se nalazi među
potpisnicima određenih listi.

„Zahtev su potpisali Vesna Rakić Vodinelić, Dragor Hiber i Savo Manojlović. Postoji ozbiljna sumnja da guranjem fiktivnih listi vlast ubacuje svoje članove u birački odbor čime u
potpunosti kontroliše izborni proces. Ne možemo govoriti o legalnosti izbora dok se ne utvrdi istina o potpisima“, navodi UZUZ.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare