Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Kragujevcu, na Sretenjskoj akademiji povodom Dana državnosti, "da moramo biti odgovorni kako bismo narod sačuvali".

Vučić je, komentarušući tekst objavljen na Nova.rs, da je radnicima javnih preduzeća u Kragujevcu rečeno da dođu na njegov miting ako hoće da zadrže posao.

„Interesantno je, kad vi godinama obmanjujete javnosti i pričate da neko na nešto mora da bude nateran, jer vi ne znate kako biste objasnili nečiju političku snagu, uprkos kriminalzaciji njegove porodice… Onda morate da tražite razloge o maltretiranju, šikaniranju, nasilju i u svemu drugom koji baš taj primenjuje kako bi nekoga doveo na svoje skupove“.

Vučić kaže da je „interesantna greška napravljena“ time što je pomenut Vodovod u Kragujevcu.

Pročitajte još...

„Nećete verovati, to je jedino preduzeće na čijem čelu nije niko iz SNS. Baš promašiše, hteli su da vam daju primer i promašiše na primeru. Evo, ovde nije bila ni petina radnika javnih preduzeća, pa da vidimo koliko će ih sutra hiljada dobiti otkaz. Niko, naravno. Dođe ko hoće, ko neće da dođe, ne mora da dođe… Nama ne smeta kad se pojave na skupove nekih drugih političkih partija, jer ne mislimo da ih je neko naterao, mislim da su možda u zabludi, da ne vide dobro, da žele da budu avanturisti, a avanturizam ne smatramo dobrim za Srbiju. Ali da ih vređamo, to nikad nećemo da radimo nikada. I to je velika razlika između nas i njih.“, rekao je on.

On je rekao da se trudio da uvek odlikuje one koji su zavredeli da budu nagrađeni.

„Uveren sam da smo to uvek radili na profesionalan i objektivan način. Nekada ima onih koji su mi ideološki bliski, nekada su na potpuno drugoj strani. Nikada nisam, niti ću, dok sam predsednik, po tom osnovu donositi odluku ko će da dobije odlikovanje“, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na teorije zavere o tome kako su izazvani zemljotrese.

„Slušao sam neverovatne teorije… Vučić pušta kišu iz harpa kod Barajeva. Onda se pitate kako da odgovorite tim ljudima, o čemu da pričate sa njima. Onda vidite da to postaje ‘mejnstrim’ i onome o čemu sam ja govorio – nije pitanje broja lajkova, jer lajkove dobijaju čudaci, već je pitanje nivoa ozbiljnosti i odgovornosti. Zato će onaj ko zapreti Albancima dobiti najviše lajkova, a onaj ko će da vodi odgovornu politiku – taj ne može da dobije nijedan lajk. Ko je u pravu? Pa onaj drugi“, rekao je Vučić.

O RTS-u

Vučić je govorio o aferi koja potresa RTS, navodeći da ne želi da se izjašnjava o tome.

„Zamolio bih sve druge medije da ne budu istovremeno tužioci i sudije. Naravno, sloboda informisanja i izražavanja mora da postoji. Svako ima pravo da kaže šta misli. Krivičnu prijavu može da podnese svako. Protiv mene je bilo više od 2.000 raznih krivičnih prijava, pa šta? Krivična prijava ne znači ništa. To je posao nadležnih državnih organa i sve bih samo zamolio da dopuste nadležnim organima da obave svoj posao – i tužilaštvu i policiji. Ne mislim da je rešenje u hajci koja se u ovom trenutku očigledno vodi, kao što ne mislim da je bilo rešenje u glorifikaciji mnogih koji to ne zaslužuju. U svakom slučaju, molim za strpljenje i dovoljno prostora za rad nadležnih državnih organa“, kaže Vučić.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o Vučićevom udaru na SPS i novim izborima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare