Ana Brnabić, Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti povodom obeležavanja 100 dana aktuelne Vlade. Prethodno, sednica kabineta premijerke Ane Brnabić održana je u Palati Srbija.

Ana Brnabić: U subotu ću građanima preneti izveštaj o 100 dana Vlade. Trudićemo se da radimo još bliže sa predsednikom republike, i da ćemo ga zbog toga zvati na sednice Vlade maakr jednom u tri meseca. Ovo je drugi put da smo ga pozvali. Na današnjoj sednici smo razgovarali o dijalogu sa Prištinom, zamaili predsednika da nas izvesti i da kaže šta očekuje od dijaoga i kako Vlada može da pomogne.

Predsednik nas je izestio o susretu sa Emanuelom Makronom. Razgovarali smo o geopolitičkim izazovima, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala. Razmatrali smo trenutnu poziciju Srbije, koja je neverovatna. Srbija beleži nezabeležene rezultate.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Mi smo na današanjoj sednici usvojili odluku o odvajanju sredstava za lečenje lica obolelih od retkih bolesti. Uprkos vanrednim troškovima, izuzetno sam ponosna da smo mi za 2021. godinu odvojili 3 milijarde dinara za lečenje lica obolelih od retkih bolesti. I kroz ovo se Srbija promenila: 2008. godine iznos je bio 0 dinara; 2012. je bio 130 miliona dinara. Hvala predsedniče na podršci Vladi.

Aleksandar Vučić: Moja obaveza bila je da podnesem Vladi izveštaj o toku pregovora o Kosovu. Upoznao sam ih sa razgovorima u Briselu i Parizu. Situacija za nas nije ni malo laka ni jednostavna. Pokušao sam savetima da utičem na ministre povodom trošenja novca. Srbija je bez Irske broj 1 po stopi rasta u celoj Evropi, što nam se nikada niej desilo. Imamo nekoliko dobrih stvari i nekoliko loših: dobro je što imamo veliki suficit, za oko 200 miliona evra smo u plusu, ali to nije uvek najbolja vest za građane Srbije, jer taj novac mora da se potroši. Potrebna nam je stopa rasta iz mnogo razloga: da pomažemo našu privredu, da pomažemo zdravstvo, gradimo naše bolnice, ne možemo da ulažemo u energetsku efikasnost, izgradnju kanalizacione strukture…

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Molio sam ministre da vrate energiju i entuzijazam, da se na bave izborima nego da se bave radom. Svaki ministar neka sebi odredi cilj. Nadam se da će neki da se prbodude, jer mene ne zanima poređenje sa onima koji su zemlju uništili, nego ono što ćemo da ostavimo iza sebe. Želeo bih da pohvalim sadejstvo tužilaštva za organizovani kriminal i ministarstva unutrašnjih poslova. Mislim da ne postoji građanin koji nije zadovoljan kad vidi šta država čini. Ljudima u celoj Srbiji želčimo da obezbedimo veću sigurnost. Težak, važan ali ozbiljan nastavak borbe proitv mafije i onih koji su umislili da su jači od države zbog veza i sprega u hijerarhiji i državi. Čestitam BIA i rukovodiocima, ministrima, direktoru i tako dalje.

„Stavili su na kocku svoju i bezbednost svojih porodica“.

Govoreći o vakcinaciji, predsednik je rekao da ćemo do kraja marta stići prve vakcine iz sistema kovaks.

„Imaćemo potpisane ugovore na 11 ili 12 miliona vakcina. Ali to ne znači ništa: svi imaju ugovore a nemaju vakcine. Odgovornom politikom moramo da obezbedimo vakcine i lekove.

O aktuelnoj Vladi

Vlada je izabrana 28. oktobra 2020. godine i ima 21 resor, među kojima su tri nova – za brigu o selu, za brigu o porodici i demografiji i za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i dva ministra bez portfelja. Skupština Srbije je izabrala Vladu četiri meseca posle parlamentarnih izbora na kojima je većinu glasova osvojila Srpska napredna stranka (SNS).

Vučić je 20. oktobra, posle sednice Predsedništva SNS čiji je predsednik, rekao da će Vlada imati ograničen mandat jer će vanredni parlamentarni izbori biti održani zajedno sa redovnim predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine.

Premijerka je u ekspozeu rekla da će Vlada imati šest ciljeva: borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu, kao i ekonomsko jačanje Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare