Predstavnici opozicije u Nišu saopštili su danas da postoje očigledni dokazi da je prekrajana izborna volja građana u tom gradu i pozvali sud podnese krivične prijave zbog toga. Oni su naveli primer izbornog mesta broj 10 na kom su, kako navode, prepravljani brojevi, navodeći da se glasanje na ovom mestu mora ponoviti.

Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana u Nišu, rekao je da su dokazi kristalno jasni i da vlast pokušala da napravi izborni inženjering sa podmetnutom listom koju su prebacili, kako kaže, preko cenzusa.

PROČITAJTE JOŠ...

„Reč je sedam glasova više, pri čemu GIK, nažlost, videćemo da li će i su početi da podržava falsifikate i kriminalne radnje. Pošto postoje očigledni dokazi za falsifikovanje, bar na dva izborna mesta“, naveo je Milić.

On je naveo primer dva birčka mesta gde su prepravljani glasovi.

„Zbog ovoga neko mora da odgovara. Pozivam sud da radi svoj posao i da podigne krivične prijave protiv NN lica koji su falsikovali zavnični dokument sa jednog izbornog mesta. Biračko mesto 10 mora da se ponovi, ne postoji druga opcija. Čega se plašite, gospodo? Mi iz opozicije smo složni u tome da izađemo. Hajde da se prebrojimo, pa da vidimo jesu li vaše lažne liste tačne ili ne. Možda i pobedite, a ako bude to tačno – pružićemo ruku i čestitaćemo pobedu „, naveo je on.

On je rekao da pored izbornog mesta 10 Medijana, izbori moraju da se ponove i na izbornom mestu 18 Medijana.

„Na tom mestu glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su glasovi bili zaštićeni sa markicom koja bi trebalo da garantuje zaštićenost podataka. Zbog ovog prekršaja se sa razlogom ponavlja glasovi na biračko mmestu 14 i 16 na Medijani. Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske izbore. Najdobranamernije upozoravam sve nadležne organe, pogotovo sudske, da osude i podignu krivične prijave protiv onih koji su očigledno falsifikovali izbornu dokumentaciju. Glasanje na ova dva biračka mesta moraju da se ponove“, naveo je on.

Milić je rekao da oni nastupaju korektno i da ovaj način pokušavaju da nađu izlaz, bez podizanja tenzija.

„Ovo su dva najjasnija primera i sud mora da ponišiti izbore na ova dva mesta i glasanje mora da se ponovi. Prebrojaćemo se i nakon toga ćemo podvući crtu. Ako ste dobili više, čestitaćemo, a ako imate manje, red je da vi čestite nama. Mislim da je ovo fer predlog, a ako ga ne prihvate, onda oni priznaju da su krali i da neće da se povuku iz ove izborne krađe“, naveo je Milić.

Milić se osvrnuo i na ponavljanje glasanja na dva biračka mesta u opštini Medijina, rekavši da opozicija to podržava.

„Zbog prekršaja koji postoje na gradskom nivou, oni se ponavljaju u nedelju i pozivamo Medijance da odbrane izbornu volju i da izađu u što većem broju u nedelju i da ovog puta glasaju svi. Pozivamo naše glasače da svi daju glas listi „NADA- ujedinjeni za Niš“. Ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat. Time će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća i pružiće nam komfor u radu kako bi smo digli Medijanu na nivo koji zaslužuje. Pozivam naše glasače da u što većem broju izađu na biračka mesta 14 i 16 i da podrže listu broj 3, to je kao da ste glasali za nas“, naveo je Milić, dodajući da je vlast uspela da ujedini opoziciju u Nišu.

„Moramo svi da ostanemo u okvirima institucija, nemojte da se igrate sa Nišom i izbornom voljom građana, nije lepo, a potencijalno može da bude i opasno. Sa Nišlijama se niko nije igrao nikad, nemojte ni vi“, rekao je on.

Stanković: GIK nije doneo nijednu nezavisnu odluku

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ rekao je da Gradska izborna komisija nije donela nijednu nezavisnu odluku i da je sada na Višem sudu da odbrani svoje zakonom utvrđeno pravo da legitimno odlučuje, bez pritisaka.

Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Juče smo imali konferenciju na kojoj je to moralo da se kaže. Mi danas očekujemo odluku Višeg suda, sutra do 10 ujutru imaju rok da donesu odluku vezano za biračko mesto 18, a u petak ćemo dobiti odluku za biračko mesto 10. Očekujemo da se izbori na ova dva biračka mesta ponove, jer je to po zakonu. Sve ostalo bi bilo kršenje zakona u oglušavanje o volju građana koji su očigledno bili protiv SNS-a na ovim izborima. Što se tiče opštine Medijana – mi želimo da solidarno učestvujemo na tim izborima i da kao jedna grupacija damo podršku našim prijateljima iz grupacije „NADA“ kako bismo dodatno potvrdili pobedu na Medijani. Znam da pokušavaju da vrše pritisak na mnoge ljude, na naše odbornike, a o tome ćemo u narednom periodu više da pričamo. U nedelju ćemo da pokažemo da smo zajedno, da nema odstupanja i da idemo do kraja. U nedelju je dobra prilika da se okupimo u kontekstu proslave onoga što će se desiti, a u ovom slučaju je to Medijana – prve slobodne opštine u Srbiji. U bliskoj budućnosti biće prilike za neka druga slavlja, ali pozivamo vas da zajedno proslavimo i da dočekamo rezultate u 21 sat na keju“, rekao je Stanković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare