opozicija skupština

Poslanici opozicije obraćaju se javnosti na konferenciji za novinare ispred Narodne Skupštine, nakon što je Aleksandar Vučić ukazom proglasio izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje predviđaju besplatnu konverziju zemljišta. Opozicija je ranije nameravala da pre proglašenja zakona podnese zahtev za ocenu njegove ustavnosti Ustavnom sudu.

„Službe Narodne skupštine su odbile da overe juče usvojeni Zakon o planiranju i izgradnji kako bi ga poslanici opozicije podneli Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti ovog dokumenta. Ovim povodom narodni poslanici opozicije organizuju hitnu vanrednu konferenciju za medije ispred Narodne skupštine danas u 15 časova“, piše u pozivu novinarima.

Prethodno je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović za Novs.rs rekla da opozicija žuri da preda zahtev pre nego što Zakon stupi na snagu.

„To, međutim, zbog procedure ne možemo da učinimo ukoliko nam tekst izglasanog zahteva ne overi sekretar ili neko koga on ovlasti. U nadležnoj službi su nam rekli da će sekretar ceo dan biti odsutan, a očekivali smo da će Zakon još sinoć biti overen, s obzirom na to da oni rade koliko radimo i mi“, rekla je Nestorović.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazom proglasio zakon.

Da je opozicija predala zahtev nego što su izmene zakona stupile na snagu, Ustavni sud bi imao rok od sedam dana da se izjasni. Sada kad su stupile na snagu, Ustavnom sudu se predaje inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti, međutim, izjašnjavanje tog suda bi u tom slučaju moglo da potraje i godinama.

„Pozivam sve investitore koji su se radovali i sve tajkune koji su otvarali šampanjac da se ne raduju prerano, jer će ovaj zakon svakako biti proglašen neustavnim“, rekao je poslanik Zajedno Đorđe Miketić.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović rekao je da je ovo samovlašće.

„Ovo je protivustavni zakon. U 16. 30 juče je predat zahtev 84 poslanika, do uveče smo čekali i nismo ga dobili. Ali je sekretar Skupštine Srđan Smiljanić taj zakon u to vreme predao predsedniku države. Zato ćemo pokrenuti krivičnu prijavu protiv Srđana Smiljanića. Građani ne spavajte, budite budni, ovo su poslednji dani da odbranimo vladavinu prava“, rekao je Gavrilović.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da se za ovako nešto robija.

„Srđane Smiljaniću, doći će vreme kad će početi da vlada zakon, moći ćeš da vidiš kakav je smeštaj u Centralnom ili nekom drugom zatvoru“, rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: Može li vlast da radi šta hoće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar