Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici opozicije održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o zahtevu trećine narodnih poslanika da se održi vanredna sednica o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

U prethodnom periodu opozicione parlamentarne stranke održale su niz sastanaka kako bi koordinisale zajedničko delovanje u cilju aktivnijeg učešća u borbi protiv namere vlasti da se otvori rudnik litijuma.

Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović kaže da je sakupljeno 86 poslanika. Zahvatila se organizacijama SEOS, Ne damo Jadar, Kreni promeni…

Danijela Nestorović

„Ovo je jedan od načina da rešimo agoniju koju živimo godinama.  Suština našeg okupljanja je da je ovo ujedinjenje po osnovu prava svakog građanina Srbije, a to je pravo na život, čistu vodu, vazduh i plodnu zemlju“.

Ona je istakla i da predsednik Aleksandar Vučić zaluđuje građane svojom pričom o Rio Tintu dok gubimo deo teritorije.

„Pitanje Kosova i Metohije je nešto što će se preslikati praktično i na samu teritoriju projekta Jadar, ukoliko do ovog projekta dođe. Ne smemo da gbimo deo teritorije na ovaj i oavajv način. Mi smo predali danas naš zahtev, jako je bitna stvar da su svi opozicioni poslanici podržali ovaj zahtev“, rekla je Nestorović i preporučila predsedniku Srbije da još jednom pročita ono što su o projektu Jadar rekli SANU i stručna javnost.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić istakla je da se nigde u Evropi, osim u Portugaliji gde je zbog rudnika pala Vlada, ne kopa litijum.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„I to je jedina istina. Postoje države u Evropi koje godinama najavljuju kopanje litijuma, ali se to neprestano odlaže, kao što je slučaj u Nemačkoj. Ali nigde u celom svetu ne postoji plan ili namera da se rudnik litijuma otvori u naseljenom, poljoprivrednom, plodnom području, kao što je dolina Jadra“, rekla je Tepić i dodala da su meštani Jadra, kao i većina građana Srbije, jasno rekli da ne žele rudnik litijuma.

„Bez obzira na to što Aleksandar Vučić kao glavni promoter ove ideje pokušava da to izignoriše, iz dana u dan je protivljenje građana ovoj ideji sve veća. Zbog toga smo predložili ovu izmenu zakona o zabrani iskopavanja litijuma, za šta je tri četvrtine građana Srbije. Ukoliko SNS odbije ovaj zahtev, to znači da je između vlasti i kompanije Rio Tinto stavljen znak jednakosti“, rekla je Tepić.

Ona je ocenila i da bi u Srbiji sprovođenjem ovog projekta zapravo bio sproveden eksperiment, jer Rio Tinto nigde nema rudnik litijuma.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da ovaj zahtev ima dve tačke. Prva se odnosi na zabranu iskopavanja litijuma i bora, a druga se odnosi na formiranje komisije koja bi istražila šta se desilo sa Narodnom inicijativom sa 38.000 potpisa protiv iskopavanja litijuma, koja je nestala.

Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić i Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi poslednjih nedelja i meseci svedočimo jednoj histeričnoj kampanji režima i Vlade Republike Srbije i SNS da građani treba da prihvate nešto što je samo u interesu onih koji se za to zalažu. A to su kompanija Rio Tinto, određene zemlje međunarodne zajednice i predstavnici vlasti u Srbiji. Oni nas ubeđuju da treba da sledimo primer nekih afričkih zemalja, koje su kolonije određenih svetskih sila i koje svoj ekonomski razvoj baziraju na rudarstvu. Ubeđuju nas Marijan Rističević, advokat Đukanović, Milenko Jovanov, bakarec i mnogi drugi, rekao je Aleksić.

S druge strane, dodaje on, najpametniji u našem društvu, članovi SANU izdali su Zbornik radova sa svog naučnog skupa i iz njega se jasno vidi šta kaže struka.

„Na osnovu dostupne dokumentacije apsolutno nema uslova da se prihvati projekat Jadar. On vodi ka masovnoj devastaciji prostora, promeni prodela, degradaciji biodiverziteta i voda, raseljavanju stanovništva, prestanku poljoprivrednih aktivnosti i permanenti rizik za okolna sela u Loznici. To kažu ljudi od struke, a politikanti  u vlasti koji se bore samo za svoje političke i koruptivne interese kažu građanima da ne treba da slušaju ove ljude“, navodi Aleksić.

On je na kraju pozvao i poslanike vlasti da stave prst na čelo.

„Da shvate da se piše istoorija u Srbiji. Jer ovo je borba naše generacije i da od toga zavisi budućnost naše dece. Ekonomski interes od rudarenja litijuma je na nivou godišnjeg izvoza maline iz Srbije“, zaključio je Aleksić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare