Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije da opozicija nije želela da razmotri "alternativni predlog vlasti" koji im je, kako navodi, ponuđen tokom današnjih pregovora. Kako kaže, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ona je ponudila opoziciji da se beogradski izbori održe 2. juna umesto 28. aprila, a da se lokalni organizuju istog datuma. Brnabić je naglasila da je predlog bio, s obzirom na to da je zakonski rok za održavanje lokalnih izbora u julu ili avgustu, da se napravi privremena uprava kako bi ti izbori bili u septembru ili oktobru, ali je opozicija to odbila.

„Ja nisam došla da bih danas rekla „NE“. Iskoristila sam vreme od ponedeljka i razmišljala šta je to što bi mogli da ponudimo, a da bude u skladu sa njihovim zahtevima i da se dogovorimo oko toga. U najboljoj veri da dođemo do kompromisa“, rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona dodaje da je opozicija, kako kaže, ponovila svoj ultimatum.

„Nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo ponudili. Opozicija je danas došla sa tri zahteva, nisu želeli da razgovaraju o preporukama ODIHR-a“, navela je ona.

Dodala je da je da su tokom dijaloga razgovarali o reviziji biračkog spiska i radu Radio televizije Srbije i da su te zahteve opozicije prihvatili.

„Rekli smo da ne možemo da prihvatimo treći zahtev o spajanju izbora, jer ja ne želim da bude predsednica Skupštine Srbije da pravim nedemokratski presedan i da nekome ograničavamo mandat. Ja mislim da je to izuzetno opasan predsedan koji zadire duboko u demokratske principe. Ali sam dala alternativni predlog, na molbu i zahtev i savet predsednika Vučića, da pomerimo izbore u Beogradu za krajnji mogući zakonski rok, a to je 2. jun, iako je mnogo ljudi verovalo da je 28. april mnogo bolji datum za izbore zato što rešava te tenzije i svi su spremni za izbore. Predlog je da sve ostale izbore imamo istog datuma, a pošto oni redovno padaju u julu ili avgustu, da dogovorimo da se napravi privremena uprava kako bi te izbore imali u septembru ili oktobru ili kad god već opozicija želi. Smatram da je to veoma konstruktivan i korektan predlog i nadala sam se da će ga prihvatiti“, kaže ona.

Brnabić kaže da je opozicija odbila taj predlog, pod obrazloženjem „sva tri zahteva ili nijedan“.

„Oni su odbili da dalje radimo zajedno na punoj implementaciji ODIHR preporuka i ispunjavanju njihova dva zahteva. Jedino je bio važan datum i to je bilo toliko jak ultimatum da nije bilo prostora da nastavimo saradnju. Moja vrata ostaju otvorena i oni u svakom trenutku mogu da dođu i da razgovaramo. To je praktično ono što ostaje moja želja i molba, da razmotre da radimo zajedno na komisiji, biračkom spisku i punoj primeni ODIHR preporuka“, objašnjava ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare