Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obratila se javnosti na konferenciji za medije i rekla da je u dogovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem donela odluku da svi izbori budu 2. juna.

„Nakon praktično 17 dana razgovora sa svim poslaničkim grupama ili najvećem broju onih koji su se odazvali pozivu na dijalog i iscrpljivanju svih mogućnosti, donela sam odluku u konsultaciama sa predsednikom da prihvatimo zahtev opozicije grupisane oko SPN i NADA koji su mi predali tokom razgovora i da raspišeno sve one izbore kojima je vreme padalo za juli i avgust“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da to zahteva izmenu zakona i najavila da će predlog biti u Skupštini u subotu na plenumu, kada bi trebalo da bude usvojen zakon, a da će se u nedelju raspisati izbori.

PROČITAJTE JOŠ:

„U konsultacijama sa predsednikom Vučićem bilo je potpuno jasno da je u ovom trenutku najbitnija stabilnost i nadam se da će ovo nakon dobrih razgovora, mislim da je ovo je način da se dođe do stabilnosti. Pokazaćemo da smo odgovorni ljudi. Biće oni koji će reći da su rekli sve što su tražili, da reagujemo na pritisak i verujem da je ovo pobeda svih onih koji pokazuju ozbiljnost. Čini mi se da postigli neki dogovor i kompromis, ali pokazali smo da možemo da radimo zajedno i očekujem najveću moguću podršku poslanika vlasti i opozicije kako bismo zajedno doveli do promene zakona“, navela je Brnabić.

Dodatno, ocenila je da ova odluka predstavlja presedan, zbog čega nije srećna.

„I dalje stojim pri tome da je ovo presedan. Čini mi se da postoji dvotrećinska većina u parlamentu da se taj presedan učini. Ne mislim da je ovo dobar presedan. Druga stvar je to što mislim da svako to može da vidi je da se zemlja nalazi u teškoj situaciji. Pritisci su svakodnevni, dolaze sa svih strana, a u takvi okolnosti treba nam što veća unutrašnja stabilnost, jedinstvo, treba nam što veća politička kohezija, da napravimo jedinstveni front za nacionalne interese. Za to nam treba vreme i energije, da su drugačije okolnosti, verujem da bi moja odluka bila drugačija“, odgovorila je Brnabić kako je moguće sada skratiti mandate, iako je pre nekoliko dana rekla da je to nemoguće.

Ana Brnabić Foto:M.K./ATAImages

„Možda smo mogli i ranije da donesemo tu odluku, ali da su hteli da nas saslušaju. Ovo je bio jedini mogući način da postignemo dogovor, svakako bi bilo protivustavno da smo prekinuli izbore radnje u Beogradu. Imamo dosta teških vesti, ali mislim da je ovo dobar dan za nas“, ocenila je ona.

Dodala je da se nastavlja sa implementacijom preporuka ODIHR.

„Nastavljamo da radimo na preporukama ODIHR-a. Jutros je služba Skupštine nastavila razgovore sa predstavnicma poslaničkih grupa kako bi se formirala radna tela. Nastavlja se to i ne smanjenom dinamikom. To je nešto oko čega imamo konsenzus, a građanima smo pokazali da imamo dijalog kako bismo pokazali da smo odgovorni ljudi. Formiraćemo radno telo za praćenje biračkog spiska… SNS misli da je RTS bolećiv i na strani opozicije, a što više implementiramo do 2. juna, to je dobro“, nastavila je ona.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šta će biti sa predlogom opozicije oko promena prebivališta?

Na pitanje šta će se desiti sa predlogom opozicije okupljene oko „Srbije protiv nasilja“ da se i posle promene prebivališta 12 meseci zabrani glasanja na novom biračkom mestu kako bi se sprečile izborne migracije, Brnabić je odgovorila.

„Da vam kažem , to je jedan od zakona kojima treba da se bavi radno telo. Da li će stići do beogradskih izbora, to ne zavisi od mene, već od radnog tela. Da li ćemo taj zakon da menjamo, da. Treba da se postigne dogovor da li je to 6 ili 12 meseci, videćemo šta je dogovor. Na kraju krajeva, jedan od glavnih zahteva je bilo da će objedinjavanje izbora dovesti do toga da ne bude preseljenja birača“, navela je ona.

Pregovori vlasti i opozicije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo, odmah nakon neuspešne runde pregovora u sredu Ana Brnabić je izjavila da se beogradski izbori moraju održati drugog juna, ali da može da se pregovara o tome kada će biti lokalni izbori. U više navrata je poručila ne mogu da se skrate mandati predsednika opština po Srbiji kako bi se lokalni spojili sa beogradskim izborima.

Sa druge strane, opozicija je rekla da se nisu ispunili izborni uslovi i da će u petak doneti konačnu odluku da li će izaći na izbore ili ne.

U međuvremenu, potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović pozvala je poslanikje iz opozicije da prihvate još jedan sastanak o sprovođenju poruka.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić u klin, opozicija u ploču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare