Foto: Borislav Novaković

Na više lokacija u Novom Sadu izlepljeni su uvredljivi plakati, a mete su bili predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković i Bojan Pajtić, bivši premijer Vojvodine i nekadašnji lider DS. Na plakatima su njihove slike, a na jednom od njih i ispisana poruka: “Ne može Gari opet da kradete”.

Pišu: Ana Lalić i Nataša Latković

Bojan Pajtić u izjavi za Nova.rs navodi da čak i da nije potpuno jasno da naprednjaci stoje iza plakata kojim je noćas oblepljen grad, to bi se dalo zaključiti po nekoliko okolnosti.

Kako kaže, plakati su potpuno neoriginalni, jer su „narativ i font ukradeni sa opozicionih plakata kojima je najavljivan protest protiv ‘Novog Sada na vodi'“.

„Drugo, iako su naprednjaci svesni svoje kolektivne nepismenosti ili, u najboljem slučaju – polupismenosti, pa su, da ne bi bilo pravopisnih grešaka, sve napisali velikim slovima, uspeli su da u rečenici od svega šest reči naprave pravopisnu grešku i izostavili su zarez iza reči ‘može’. Treće, za razliku od situacija u kojima opozicija lepi svoje plakate, pa ih maltretiraju interventna jedinica policije i žandarmerija, a radnici komunalnog preduzeća odmah skidaju te plakate – kada režim lepe plakate protiv opozicije, policija kao da ne postoji, a komunalno preduzeće ne reaguje“, priča Pajtić.

Foto: Vesna Lalić

On navodi i da poruka opoziciji da „više neće moći da krade“ govori upravo o naprednjacima, „koji dolazak na vlast doživljavaju kao priliku za brutalnu pljačku sredstava građana“. Kako dodaje, u demokratskoj državi je nenormalno da režim lepi plakate protiv čoveka kao što je on, koji se godinama ne bavi politikom, niti ima nameru da se njome bavi.

„Ovakvo ponašanje bi bilo potpuno neobjašnjivo svakom ko ne poznaje situaciju u Srbiji. Oni koji je poznaju, a čitali su Eka, Cvajga, Mana – sve rezumeju. Znaju da Srbijom vlada režim čije su metode fašističke, jer se odlikuju dehumanizacijom neistomišljenika, stvaranjem kulta vođe, obesmišljavanjem institucija, degradiranjem intelektualaca i ponižavanjem ‘podanika’. Ideologije u SNS nema, ona se svodi na održavanje na vlasti njihovog kleptokratskog režima po svaku cenu“, ističe Pajtić.

Novaković: Lepili plakate i na zgradi u kojoj živim

Borislav Novaković navodi da su plakati zalepljeni i na zgradi u kojoj živi i kaže da je reč o tipično fašističkom obeležavanju mete i davanja do znanja vlastitim pristalicama gde žive protivnici režima.

„Dakle, školski primer dehumanizacije političkih rivala. Naravno, ovo je i poruka da razne vrste omalovažavanja, nipodaštavanja i vređanja političkih protivnika jesu normalan arsenal nove političke kulture. Ovo je poziv na linč, javno ispoljavanje mržnje i podsticanje netrpeljivosti! Režim nas polako uvodi u trenutak kada će verbalno nasilje prerasti u fizičko nasilje“, kaže Novaković za Nova.rs.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

On navodi da ga ne plaši ova vrsta napada.

„Naprotiv, dodatno nas učvršćuje u uverenju da se treba još snažnije boriti. Za razliku od SNS-a mi ne angažujemo kriminalce, da pod okriljem mraka lepe plakate. Plakate lepimo javno i na njima stoji znak Narodne stranke. Ne znam gde živi Miloš Vučević, ali i da znam nikada ne bih lepio plakate na njegovoj zgradi“, dodaje Novaković.

Kako ističe, osnovni problem je što je ukazao na „koruptivnu vezu između Andreja Vučića i Miloša Vučevića sa kompanijom Galens Nebojše Petrića“. Novaković kaže da je raznim vrstama nameštanja i pogodovanja firma Galens je „stekla bogatstvo koje se u ovom trenutku procenjuje u intervalu od 800 miliona evra do jedne milijarde evra“.

Foto: Borislav Novaković

„Naredna koruptivna faza je projekat ‘Novi Sad na vodi’. Gradska vlast uz saglasnost i podsticanje Andreja Vučića ima nameru da pomeri nasip oko 500 metara u korito Dunava. Tim potezom dobijaju oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Na Brodogradilištu čiji je vlasnik kompanija Galens planiraju kompleks zgrada od dvadeset spratova“, priča Novaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare