Prajd, parada ponosa, lgbt
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Povodom pritužbe koje je Udruženje “Da se zna!” podnelo Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv Jugoslava Kiprijanovića, urednika srpske stranice portala “International Family News“ i bivšeg potpredsednika pokreta Dveri, Poverenik je ustanovio da je svojim tekstom od 21. decembra 2020. godine pod nazivom „Zakon o istopolnim partnerstvima“ u podnaslovu “Kako ideološki kolonizatori kuvaju žabu u Srbiji” Jugoslav Kiprijanović povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije u kome se zabranjuje svako postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva.

U gorespomenutom tekstu, Kiprijanović je istopolna partnerstva označio kao neprirodna, nemoralna i prokleta. Zatim je nameru ministarske za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nazvao “zombizacijom srpskog društva” i naveo da se pod izgovorom ljudskih prava nameće “totalitarna ideologija homoseksualizma” i da bi usvajanje ovog zakona značilo „korak dublje u bezdan izjednačavanja prirodnog i neprirodnog, moralnog i nemoralnog, blagoslovenog i prokletog”.

PROČITAJTE JOŠ

Udruženje “Da se zna!” reagovalo je na ovakve uvredljive, naučno neutemeljene i ponižavajuće izjave Kiprijanovića i obratilo se pritužbom Povereniku za zaštitu ravnopravnosti. Smatramo da Kiprijanović ovakvim navodima podstiče netrpeljivost prema LGBT+ zajednici zbog naše seksualne orijentacije i rodnog identiteta i doprinosi društvenoj stigmatizaciji i održavanju neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja za LGBT+ osobe. Takođe istakli smo da “totalitarna ideologija homoseksaulizma” ne postoji, i da se taj izraz već godinama koristi kao izgovor za direktne napade na LGBT+ zajednicu. Na kraju, izrazom “zoombizacija srpskog društva” i izjavom da bi se usvajanjem zakona o istopolnim zajednicama otišlo korak dublje u izjednačavanju prirodnog i neprirodnog, odnosno moralnog i nemoralnog, Kiprijanović stvara moralnu paniku i stavlja istopolne zajednice u vrlo negativan kontekst.

U postupku po Pritužbi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je utvrdio da je svojim tekstom Jugoslav Kiprijanović povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije. Poverenik je dao mišljenje da su stavovi u pomenutom tekstu uznemiravajući, ponižavajući i da predstavljaju povredu dostojanstva LGBT+ zajednice. Takođe, Poverenik naglašava, pozivajući se na relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava, da sloboda govora nije neograničena, odnosno da je ona ograničena upravo zabranom govora kojim se vređa i ponižava lice ili grupa lica zbog nekog ličnog svojstva, te da sloboda govora ne sme biti izgovor za diskriminaciju. Kiprijanoviću je data preporuka, pod pretnjom opomene, da sa sajta ukloni sporni tekst i da se ubuduće suzdrži od akata i izjava koje predstavaljaju diskriminaciju lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva.

Udruženje “Da se zna!” će nastaviti da prati sadržaje koji se objavljuju na internetu i aktivno reagovati na svaki slučaj diskriminacije i govora mržnje prema LGBT+ osobama.

BONUS VIDEO: Prajd Šetnja

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.