Olja Bećković, Momir Turudić, Dragoljub Draža Petrović i Ranko Pivljanin, Utisak Nedelje
Olja Bećković, Momir Turudić, Dragoljub Draža Petrović i Ranko Pivljanin Foto: Ivan Dinić/Nova S

Otkazivanje posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji za vlast u našoj zemlji predstavlja olakšanje uz žaljenje, Srbija je to prihvatila ali neko drugi je odlučio da Lavrov ne dođe i to je najpovoljniji ishod za Srbiju u ovom trenutku, ocenili su gosti "Utiska nedelje" zamenik glavnog i odgovornog urednika "Vremena" Momir Turudić, urednik novina "Nova" Ranko Pivljanin i glavni i odgovorni urednik "Danasa" Dragoljub Petrović.

Komentarišući izjavu Lavrova da je o zabrani posete Srbiji odlučio Brisel koji je pokazao kako tretira zemlje kandidate za ulazak u EU, misleći na Crnu Goru i Severnu Makedoniju koje su zabranile prelet ruskom avionu, Turudić smatra da je to tačno jer takve odluke nisu donele ove zemlje, odnosno da su poslušale Brisel svaka iz svog razloga.

Prema njegovom mišljenju, Lavrov je hteo da pokaže da može da dođe u neku evropsku zemlju, a SAD i EU su poželele da pokažu da tako nešto nije moguće.

Momir Turudić, Utisak Nedelje
Momir Turudić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Upitan da li se Lavrov sam pozvao ili je pozvan, Turudić napominje da se predstavnici velikih sila ne pozivaju sami.

„Nema tu iluzije jer niko im neće reći – ne možeš da dođeš. Predstavnici velikih sila se ne odbijaju“, objasnio je on.

Uvođenje sankcija kao moralno pitanje je prema Turudiću apsurdno jer, kako navodi, sankcije koje su uvedene Srbiji nisu zaustavile ratove već su dovele do propadanja stanovništva, bujanja kriminala i destrukcije društva od koga se nismo oporavili.

„Sankcije neće ni ovaj rat zaustaviti jer vidimo da su zemlje EU uvele sankcije Rusiji toliko da ne ugroze sebe, a zbog krize cene energenata rastu i Rusija od toga više zarađuje. EU o nafti sada pregovara sa Saudijskom Arabijom koja već godinama ratuje u Jemenu tako da vezivanje morala sa sankcijama i ratovima zvuči idiotski i apsurdno“, ukazao je on.

I Dragoljub Petrović smatra da bi „vlast da nam Lavrov dođe, ali da ne uđe u zemlju“.

Dragoljub Draža Petrović, Utisak Nedelje
Dragoljub Draža Petrović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Mislim da je to slom Vučićeve spoljne politike, on i dalje misli da je vodi kao što ju je vodio do sada, politiku koja je za svakoga“, kaže Petrović, napominjujući da imamo vlast koja je duboko rusofilska.

Prema mišljenju Pivljanina, ovo je bila proba Lavrova da li može u Srbiju i kako će na to reagovati Brisel, a ta proba se tako i završila, što se moglo i pretpostaviti.

Komentarišući izjavu Lavrova da Rusija neće menjati svoj odnos prema Srbiji, on kaže da verovatno neće dok Srbija ne promeni odnos sa Rusijom. Da li će Srbija menjati taj stav, odnosno, da li će biti primorana da ga promeni, to ćemo tek videti.

„Kao što Makedonija nije samostalno odlučila da li će pustiti preletanje ruskog aviona, ne treba da se lažemo, nismo ni mi u poziciji da odlučujemo o tim stvarima. Činjenica je da dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc pa će morati da se sedne na jednu stolicu. Koju će Vučić izabrati to je njegova stvar, grabio se rukama i nogama za tu funkciju i neka vidi šta će“‚ istakao je Pivljanin.

Najnoviji „prekršaj“ ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović koja se „ili otela kontroli ili poverovala da može da odgovori na tri pitanja novinarke novine „Nova“, prema Pivljaninu nije smišljeno urađeno, ali je „ona odavno strano telo u SNS“.

Ranko Pivljanin, Utisak Nedelje
Ranko Pivljanin Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ovo je užasno što se dogodilo, Mihajlović je visoko pozicionirana u SNS, ona je i potpretsednica vlade i to je poražavajuće da joj neko govori gde će da priča. Tragedija je da je to bio prestup za objavu rata kolega iz SNS“, napominje Pivljanin.

U medijima se otvoreno govorilo o strategiji SNS da niko ne sme da daje izjave za medije koji vode „progon porodice predsednika Vučića“, a Pivljanin napominje da u novinama „Nova“, gde je jedan od urednika, nikada nisu pominjali porodicu Aleksandra Vučića.

„Mi nismo pisali, na portalu se pominju sin Danilo i Andrej, brat predsednika. Nije pisano o njima da bismo ih satanizovali nego zato što su na osnovu onoga što rade bili medijski interesantni. Da su kojim slučajem naučnici ili vrhunski sportisti opet bismo pisali o njima, a Andrej Vučić nije istoričar u nekom kabinetu, a mi pakosnici pišemo o njemu“, rekao je Pivljanin, navodeći dva teksta u kojima je branio Danila i majku predsednika Srbije.

On je istakao i da su lidera SSP Dragana Đilasa nazivali lopovom pred decom, maltretirali, pisali uvredljive grafite u vezi Bojana Pajtića u Novom Sadu, blatili ih na TV Pink, a da se niko nije bunio iako su i to nečiji očevi, deca, sinovi.

Upitani gde je granica javnog interesa i profesionalizma kada je pominjanje dece i porodice „zgodna tema“ za različite vrste manipulacije, Petrović kaže da svuda u svetu mediji prate predsednike država, ali da list „Danas“ nikada o Vučićevom bratu nije imao svoje priče već su to radili ozbiljni, istraživački novinari i portali koje su oni samo prenosili.

Dragoljub Draža Petrović i Ranko Pivljanin, Utisak Nedelje
Dragoljub Draža Petrović i Ranko Pivljanin Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Najviše problema smo imali nakon prebijanja Andreja Vučića na Paradi ponosa 2014., tada smo imali nažešću kampanju protiv nas na Pinku. On je političar, operativac SNS u odborima, a i brat je predsednika države. Nismo ga mi samo tako izvukli. Tada je bila priča da je zaposlen u NBS, razmišljali samo da pitamo da li on dolazi tamo na posao, ali smo onda imali autocenzuru da će tek onda nastupiti linč prema listu ‘Danas’. Onda smo zaključili da nećemo da pravimo tu temu da ne bismo uvlačili naše novinare u još veći problem“, objasnio je on.

Turudić smatra da se čitava priča oko Zorane MIhajlović koristi da bi se digla medijska histerija i zatrpale neke druge stvari, a u ovom slučaju neprijatnosti koje donosi najavljena poseta Lavrova.

Kada je reč o tome kako pisati tekstove o nečijoj deci i porodici, on smatra da je profesionalni princip – da li je u pitanju društvena tema, odnosno da li se recimo sin predsednika pojavljuje u nekom drugom kontekstu, a ne zato što je njegov sin.

Pivljanin smatra da je problem što je ova vlast list „Nova“ i portal Nova.rs „učitala“ kao opoziciju.

„Ja nisam opozicija, bilo ko od njih ko hoće da govori može sutra da da intervju za nas“, rekao je on, naglašavajući da njemu kao novinaru vlast ne može da valja i da je na novinarima da uoče da li je vlast negde pogrešila, sve ostalo je „pitanje pesništva“.

Dragoljub Petrović kaže da je on samo novinar, a da je epitet opozicioni u stvari neka etiketa da bi vlast rekla da „radimo za opoziciju“.

*****

BONUS VIDEO: Najava novine NOVA za 7. juni 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar