Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, akademik Dušan Teodorović i novinar Nikola Tomić večeras su u emisiji "Utisak nedelje" bili saglasni u kritikama štrajka glađu lidera Dveri, ali bez novih ideja kako se suprotstaviti Aleksandru Vučiću.

Prema mišljenju Jeremića ono njavažnije na čemu treba da poradi opozicija je da stekne kredibilitet kod naroda koji trenutno nema.

“Najvažnije je zajedničko delovanje i bolja organizacija koja trenutno i nije sjajna, a najveći problem je da opozicija stekne kredibilitet kod naroda jer narod opoziciji ne veruje”, rekao je Jeremić u „Utisku nedelje”.

Dobar početak, po njemu, bio bi da neko konačno ispuni dato obećanje o bojkotu izbora “ma koliko će nas to koštati”.

Na pitanje voditeljke Olje Bećković kako da se opozicija ujedini kada se on ogradio od štrajka glađu Boška Obradovića, lidera Dveri, koje su članice SzS, Jeremić je rekao da lično saoseća sa Obradovićem, da je zabrinut za njega i da bi ga, da je razgovarao sa njim, posavetovao da to ne uradi.

“Štrajk glađu je poslednji korak i čin, iza toga više nema dalje i to se ne radi ako niste ozbiljno razmislil šta mogu biti posledice toga, a političke posledice mogu biti jako opasne jer sada Aleksandar Vučić može sa par efektnih poteza da matira opoziciju i sruši bojkot“.

„Vučić može da učini ’akt milosrđa’, u čemu ga sprečava jedino sujeta, i da kaže ’izvoli, Boško, na RTS 60 minuta, i svi ostali koji hoćete idite na RTS i odložiću vam izbore za septembar, neću da Boško umre’.

Jeremić je ocenio da pomeranje izbora za septembar ne bi efektivno ništa promenilo, a vrlo verovatno bi „srušilo bojkot, počevši od Dveri, pa možda još i nekih“.

Do promene izbornih uslova u Srbiji i širih političkih promena doći će, kako kaže, kada se poklope tri preduslova: ponašanje i stav opozicije, smanjenje podrške međunarodne zajedince vlastima i „obračun klanova“ unutar vladajuće stranke.

„Promena stava međunarodne zajednice je već počelo“, kaže Jeremić.

On je naglasio da „bez najmanje jedne runde bojkota“ neće doći do promene izbornih uslova, a da je Pokret slobodnih građana verovatno odlučio da odustane od bojkota zato što predsednik te stranke Sergej Trifunović „nije imao snage da održi reč“.

Govoreći o vanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa, Jeremić je ukazao da je vlast imala loših, ali i pozitivnih stvari.

„Bilo je dobrih stvari, način na koji su se medicinski radnici borili je za svaku pohvalu, ali i neke stvari koje je uradila vlast zavređuje pohvalu. Recimo evakuacija naših građana po svetskim aerodromima, nastava na daljinu, snabdevanje hranom, koja je u nekim evropskim zemljama bio veliki problem, u Srbiji je, sem par izuzetaka, nije ni osetila“, rekao je Jeremić.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

On je dodao da je odlučio da se dva meseca suzdrži od učešća u politčkom životu Srbije, jer će „kad -tad doći vreme da se svedu računi i kaže šta je bilo loše, a šta za pohvalu“.

“ Sve vreme sam bio u Beogradu sa porodicom, odlučio sam da ćutim posle četiri godine svakodnevne kritike vlasti. Kada se se nešto tako drastično desi, kada nešto napadne zemlju, bilo da je u pitanju NATO ili smrtnonosi virus, mislim da je vreme za solidarnost i empatiju, a ne političko prepucavanje vlasti i opozicije“, rekao je Jeremić.

Ipak, kaže da je mnogo više stvari bilo za kritiku.

Akademik Dušan Teodorović je rekao da ključ bojkota drže građani Srbije, a ne političke stranke.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

On smatra da ne treba izaći na izbore, ali dodaje da “ono što nismo uspeli to je da građanima ponudimo novu i jednostavnu politiku koju bi oni razumeli“.

Komentarišući mogućnost da opozicija odustane od bojkota, Teodorović dodaje da izbore treba bojkotovati iz tri razloga – zdravstvenih, moralnih i političkih razloga“.

„Izbori su prevara… A bojkot je borba za buduće izbore… Ključeve bojkota drže građani Srbije, koji svojim individualnim odlukama trebaju da podrže bojkot ili izlazak na izbore“, ocenio je Teodrović.

Teodorović kazao i da „pouzdano zna“ da medicinski radnici na početku zdravstvene krize nisu imali maske i rukavice, a da su nabavke respiratora stavljene u žižu javnosti kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „osetio da može respiratorima da nastavi političku kampanju kao da se ništa ne dešava“.

On je naveo da su na 52 mesta u različitim zemljama otkazani izbori, a da se u Srbiji predizborne aktivnosti nastavljaju uprkos zdravstvenoj opasnosti.

„Mi se ponašamo kao da se ništa ne dešava, imamo predizborne aktivnosti, a neko će da umre zbog tih aktivnosti“, ocenio je Teodorović i dodao da je „Valjevo skupo platilo“ predizborni miting Srpske napredne stranke pre proglašenja vanrednog stanja.

Teodorović dodaje da je primer toga što vlast organizuje skup na kom je neko mogao da se zarazi dok država zbog preminulih „drži zastave na pola koplja“.

Govoreći o obraćanju predsednika Vučića, koji je javno kritikovao pojedine opštinske odbore koji su organizovali dolazak ljudi na skup, Teodorović je rekao da je to „licemerje“ i da veruje da je vlast znala da će skup biti održan.

Kada je reč o štrajku glađu Boška Obradovića rekao bi mu „Boško, sine imaš četvoro dece, zamolio bih te prekini štrajk, na taj način nećemo rešiti ovu užasnu situaciju u društvu, nema sramote, potreban si svojoj deci, ovo nije ni put i ni način“.

Novinar Nikola Tomić smatra da je cilj bojkota samo pozicioniranje unutar opozcije, odnosno borba kako će se stranke bolje pozicionirati nakon izbora.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

On je štrajk glađu Boška Obradovića nazvao nepromišljenim potezom nakon dva dana izazivanja ekstremnih incidenata, koji je on izveo ne konsultujući se ni sa kim iz opozicije.

„Ljudski, empatično sve je ok, ali on je čovek koji ugrožava svoje zdravlje a ni sam ne zna kakvu bi poruku poslao“, rekao je Tomić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare