Olja Bećković, Boško Jakšić, Zdravko Ponoš i Boško Obradović Foto: Nova S

Gosti emisije "Utisak nedelje" bili su predsednik Pokreta Srbija centar - SRCE Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić koji su izneli svoje viđenje dugo najavljivanog "istorijskog" obraćanja naciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je saopštio predlog Francuske i Nemačke koji predviđa da Srbija ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a zauzvrat ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije i UN.

Prema mišljenju Ponoša, Vučić je u tim „vikend propovedima“ koje praktikuje izneo nekoliko poruka, među kojima je i ona da će uvesti sankcije Rusiji i da je to razlog zbog čega odlaže formiranje vlade.

Zdravko Ponoš Foto: Nova S

„To zaključujem iz onoga što je rekao, jer se on ne bavi ni srpskim ni ruskim interesima, nego samo opstankom na vlasti. Rusiji još ne uvodi sankcije zato što njegovo glasačko telo to ne podržava, ali je počeo sa ubeđivanjem. Njegove vikend propovedi će tome biti posvećene kao i jutarnji i večernji programi jer pritisci postaju sve veći“, istakao je Ponoš.

Prema njegovom mišljenju, uvođenje sankcija Rusiji je zakasnelo jer je šteta već napravljena i ne može se popraviti. On je naveo primer Evropskog parlamenta, gde nije nevažno raspoloženje evroparlamentaraca prema Srbiji.

Ponoš je podsetio da je ranije govorio da treba uvesti neki vid sankcija, i da to nije moralo da bude svih osam paketa kao što je uradila EU.

„Ovakvim ponašanjem vlasti Srbija se sve više udaljava od Evropske unije, iako je to strateška prilika za državu i naciju da uhvati korak sa vremenom“, rekao je Ponoš.

Govoreći o predlogu Makrona i Šolca, Ponoš kaže da nije prihvatljiva ideja da se dozvoli Kosovu da uđe u UN, da ne treba priznati državnost kao da je Kosovo ravnopravna država i da sve do toga može da bude predmet razgovora, ali da se to mora uraditi u paketu i videti šta sve može da se uradi za kvalitet života ljudi na Kosovu.

On kaže da se može ići čak do mogućnosti da se Kosovo pusti u neke međunarodne organizacije, ali samo ako je to čvrsto zakovano da nikada neće biti postavljeno pitanje ulaska u UN jer to mora da se reši međunarodnim ugovorom.

„Ali treba da razmišljamo i šta to znači i za ulazak Srbije u EU, koja su to fleksibilna rešenja koja to omogućavaju“, smatra Ponoš.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da smo ušli u novu fazu pritisaka sa Zapada, da moramo da se odreknemo dela teritorije i da ukoliko pogledamo kontekst te konferencije možemo videti da nemamo vladu već osam meseci, da su Skupština i Vlada u tehničkom mandatu, da jesenje zasedanje parlamenta još nije počelo a trebalo je, da imamo predsednika koji je prekršio sve ustavne nadležnosti jer svim temama kojima se bavio nemaju veze sa njegovim ustavnim ovlašćenjima.

Boško Obradović Foto: Nova S

„Uzurpirajući ovlašćenja predsednik nas priprema za ono što će možda sledeća vlada doneti, a prema svim anketama preko 80 odsto građana Srbije je protiv priznanja Kosova, sankcija Rusiji, ulaska u NATO, dok je više od polovine protiv ulaska u EU“, rekao je on.

Stav o uvođenju sankcija Rusiji je legitiman ali je trebalo da se to kaže pre izbora, a ne posle kao što to sada rade Ponoš i Dragan Đilas, rekao je Obradović, dodajući da je važno da građani saznaju ko koga pritiska i čime, da li je pritisnuta Srbija ili Vučić lično, pa on ima lične obaveze prema nekom.

„Moje mišljenje je da su ovo poslednji trenuci da se odloži ta odluka jer je ključan problem što se ne primećuju nove geopolitičke promene u svetu.

Obradović je naveo da ne vidi ništa opasno po interese građana ako ne uvedemo sankcije Rusiji, tvrdeći da je to ispravna politika i da SAD i NATO nisu jedini u svetu.

Govoreći o Kosovu on je rekao da se formiralo nešto što nismo imali na srpskoj politickoj sceni a to je nacionalno okupljanje oko odbrane KiM i to kroz Deklaraciju o njegovoj reintegraciji u ustavni poredak Srbije.

„Potpisnici Dekalracije trenutno imaju 43 poslanika u skupštini, naš stav podržava više od 15 odsto biračkog tela a to može biti duplirano“, rekao je Obradović, dodajući da Kosovo nije izgubljeno dok mi to ne potpišemo.

Boško Jakšić smatra da imamo dva različita rakusa sa zajedničkim zaključkom a to je održavanje statusa kvo na Kosovu.

Boško Jakšić Foto: Nova S

„I Ponoš i Obradović su došli sa različitih strana ali ne nude nikakve proboje na tom frontu. Ja sam strašno protiv statusa kvo jer već decenijama plaćamo cenu tog statusa kvo koji je poguban za ovu zemlju. Ako nam je to perspektiva, to je loša perspektiva“, ukazao je Jakšić.

Da li iko ozbiljan u Srbiji može da smatra da Kosovo može da se reintegriše u sastav Srbije, upitao je on, smatrajući da je to potpuno nerealno.

„Kada bi pitali građane Srbije rekli bi Kosovo je izgubljeno, Kosovo nije Srbija. Ja podržavam predlog stolice Kosova u UN, godinama pokušavam da ga promovišem i to je jedino moguće rešenje koje nama odgovara. Rešenje o reintegraciji je iluzuonističko jer Albanci neće da žive u Srbiji“, naglasio je on.

***

BONUS VIDEO: Vučić: Obavestiću građane o svim političkim događajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar