Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Gosti emisije "Utisak nedelje" u novoj sezoni bili su bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić, redovni profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Notingemu Marko Milanović i docent Fakulteta političkih nauka Miloš Hrnjaz, koji su zaključili da nije ni u potpunosti jasno kakvu vrstu sporazuma je Srbija potpisala u Vašingtonu.

Boris Tadić, istakao je da je Srbija tokom pregovora implicitno priznala nezavisnost Kosova, te da je čitav događaj u Vašingtonu skandalozan.

S druge strane, redovni profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Notingemu Marko Milanović i docent Fakulteta političkih nauka Miloš Hrnjaz, navode da naša država nije priznala nezavisnost Kosova, a svi se slažu da nije ni u potpunosti jasno kakvu vrstu sporazuma je Srbija potpisala u Vašingtonu.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Odgovarajući na pitanje kakav su to sporazum potpisale srpska i albanska strana u Beloj kući, Milanović je napomenuo da niko od pregovarača nije rekao da se radi o pravnoobavezujućem, već da je reč o političkom sporazumu.

S druge strane Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, ističe da je sporazum između Beograda i Prištine skandalozan, te da je Vučić tokom pregovora tretirao Kosovo kao nezavisnu državu.

Hrnjaz je rekao da i dalje nedostoju konkretne informacije o sporazumu koji je potpisan u Beloj kući.

Milanović je ocenio da je u pitanju jedan teatar, u kome Vučić svakodnevno sebe prikazuje kao “najboljeg, najvećeg superčoveka, koji za nas čini sve, a mi nismo zahvalni”, uz konstataciju da će pobeđivati na izborima i u predstojeće vreme.

Tadić je pak ocenio da je najveći problem u zemlji politička kultura. “”Ključna reforma srpskog društva nije ni pravosuđe, nisu ni mediji, nisu ni železnice, nego politička kultura”, rekao je.

Za Milanovića problem predstavlja i opozicija, te da će Vučić “vladati još deset godina sa ovakvom opozicijom kakvu sada imamo”.

U emsiji je došlo i do kratke rasprave između Milanovića i Tadića, kada je Milanović rekao da lideri opozicije trea da se sklone i da je potrebno da dođu neki novi ljudi.

Celu emisiju  „Utisak nedelje“ pogledajte u video snimku: