Ako Niš sada pređe u ruke opozicije sledeća izborna utakmica za 3-4 godine više neće biti naša 4 igrača naspram njihovih 18, nego će biti 11 na 11, poručio je u večerašnjem "Utisku nedelje" dr Dragan Milić, koji je sa svojom istoimenom grupom građana učestvovao na lokalnim izborima u Nišu. On je ponovo pozvao vladajuću Srpsku naprednu stranku da "prizna poraz na ovim lokalnim izborima".

„Ono što je nesumnjivo je da ćemo mi da iscrpimo sva moguća pravna sredstva, koliko treba i šta treba“, rekao je dr Milić.

Na pitanje da li njegova grupa građana na kraju može da se dogovori sa SNS-om o zajedničkoj vlasti, dr Milić je rekao da oni sa SNS-om mogu da se već večeras dogovore o tome da naprednjaci priznaju izborni poraz.

„Šta da se dogovorim? Zajednička vlast? Oko čega? Sa ljudima koji su bili bahati i koji su uništili naš grad? Da li mislite da na to imam pravo? Možemo da se dogovorimo odmah danas ili sutra da (SNS) priznaju poraz“, rekao je dr Milić u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

Milić poručuje SNS-u da im je „ovo pravi trenutak da priznaju realnost“, dodavši da cela opozicija u Nišu ima više glasova nego što ima SNS i koalicija okupljena oko te partije (Socijalistička partija Srbije, PUPS, Pokret socijalista i ostali).

Dragan Milić Foto: Ivan Dinić/TV Nova

„Mi smo se tukli sa moćnom organizacijom… Oni nemaju većinu, jer ako neko ima 3.000 više glasova onda ne možete imati većinu“, rekao je on.

„Na osnovu papira koje mi imamo, a gde Gradska izborna komisija kaže da su naši zahtevi nejasni, pa sad ne znam da li treba zahteve da napišemo na ruskom ili kineskom da bi bilo jasnije. Navešću primer biračkih mesta 10 i 18. Na biračkom mestu broj 10 imate prepravljen broj ukupnog broja listića na 854, a da je u orginalnom bio 841 listić. Tu je 13 listića više ubačeno i jasno se vidi da je za Rusku stranku prepravljeno… Ova stranka ima sedam glasova iznad cenzusa“, rekao je dr Milić.

„Zatim, imate na biračkom mestu broj 18 kod ljudi koji su glasali činjenicu da glasanje nije rađeno u skladu sa formularom kako zakon predviđa“, dodao je on.

Dr Milić je naveo da neophodno da se u srpskoj opoziciji napravi „rekompozicija i rebrendiranje“ kako bi pobedila.

„Ako imate građane koji su prevareni iks puta, kako mislite da vam veruju? Imate situaciju u decembru gde je opozicija izašla ujedinjena i ostvarila dobar rezultat, ja sam glasao za opoziciju tada, a onda neposredno nakon toga dolazi do svađe i podele, ja nemam pravo da im delim savete, ali sam tada kao građanin doživeo ogromno razočarenje. Neophodno je da se napravi rekompozicija, odnosno da se opozicija rebrendira i da postane nešto potpuno drugačije od ovog“, rekao je on.

Govoreći o protestima, on je ponovio da ih neće biti.

„Tih protesta o kojima tako pričaju, njih neće biti. Neće biti niških krvavih glava, kao što neće pući nikakav prozor“, rekao je dr Milić.

Savović: Mi ovde nemamo vladavinu prava i demokratiju

Tužiteljka Bojana Savović istakla je da bez vladavine prava nema demokratije i da je ona stub svega.

Mi to ovde nemamo i to smo izgubili, ocena je tužiteljke Savović.

Bojana Savović Foto: Ivan Dinić/TV Nova

„Ja bih volela da institucije rade, ali smo videli tokom izbora u decembru u Beogradu, podnete su krivične prijave sa dokazima, a ni pet meseci kasnije nemamo ni slovo o tome“, rekla je ona.

Savović je navela da je razočarana podelom opozicije.

„Opozicija preko puta sebe nema državu i sistem, ali nažalost stalno imamo utisak da se borimo protiv neke mafijaške organizacije koja koristi državne resurse i ne radi ništa što bi jedna država trebalo da radi“, kazala je ona.

Savović je istakla da je „teško boriti se protiv takvog sistema“.

Govoreći o prljavoj medijskoj kampanji režimskih medija protiv političkih protivnika i pojedinaca, Savović je rekla da „nema te osobe koja bi prošla tu torturu a koja ne bi bila isprljana do besvesti“.

„Mi 12 godina slušamo grozne stvari sa nacionalnih frekvencija. Mi na hiljade puta tokom jednog dana ili meseca čujemo da je neko lopov ili izdajnik. Sve te laži izgovorene 1.000 puta ostavljaju u našoj glavi neki trag i ne postoji osoba koju ne mogu da uprljaju“, izjavila je tužiteljka Savović u „Utisku nedelje“.

Švarm: Ova vlast popušta kada vidi da protesti ulaze u biračko telo SNS

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm istakao je da je za njega neobjašnjivo da Srpska napredna stranka, „koja je zapušila svaku poru u srpskom društvu“, ne može da dopusti da izgubi neku mesnu zajednicu.

Filip Švarm Foto: Ivan Dinić/TV Nova

„To je neka vrsta patologije. Slobodan Milošević je vodio državu kako je vodio, ali je dozvolio da izgubi jedan grad, pa drugi“, rekao je Švarm.

„Mi imamo lokalne izbore koji su postali mera apsolutno svega. Vodi se državna kampanja, a lokalna pitanja su zatrpana Rezolucijom o Srebrenici ili ‘Svesrpskim saborom'“, dodao je on.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ ne misli da su političke partije danas prevaziđene i da ne vidi kako drugačije može da se vrši vlast.

„Ovo je parlamentarni sistem i građane zastupaju političke partije. Da li opozicione partije mogu da se rebrendiraju, to je otvoreno pitanje, ali ono za šta bih više bio to je da se ideološki pokažu ko su i za šta su, pa da vidimo da li imamo evropske partije, leve ili desne…“, dodao je on.

Govoreći o protestima, Švarm ističe da oni takođe nisu prevaziđeni, niti će ikada biti.

„Vidimo u celom svetu da postoje protesti, ali ne možemo imati proteste gde nisu jasni ciljevi i na kojima ne govore šefovi partija. Ako su protesti o izborima onda moraju na njima da govore stranački lideri, to samoprepuštanje građanima je proširilo uverenje da su partije prevaziđene. Dakle, protesti moraju imati jasan cilj i strategiju. Oni su uspešni kada građani u njima prepoznaju sebe, a ova vlast popušta kada vidi da protesti ulaze u biračko telo SNS-a i ovih drugih pridruženih partija. Kada su protesti uski i nerazumljivi, onda počinju da se osipaju“, rekao je Švarm i dodao da opozicija nije uspela da kapitalizuje prošlogodišnje proteste „Srbija protiv nasilja“.

Foto: Ivan Dinić/TV Nova

***

BONUS VIDEO – Opština Medijana van dometa SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare