Utisak: Mi smo sistem jednog čoveka kome se Srbija predala

Politika 22. jun. 202022:47 > 22:5925 komentara
Podeli:
Olja Bećković, Raša Nedeljkov, Slobodan Georgiev i Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Niko se u Evropi neće nasekirati što je Srbija postala zemlja sa jednopartijskim sistemom, osim građana, a da li će ovakav parlament omogućiti rešavanje nekih dugogodišnjih problema kao što je Kosovo pokazaće vreme, zajednička je ocena večerašnjih učesnika emisije “Utisak nedelje”.

Gosti Olje Bećković bili su Raša Nedeljkov (CRTA), direktor programa Newsmax adria Slobodan Georgiev i politikolog Boban Stojanović.

Kada u parlamentu od 250 mesta osvojite 236 to nije demokratska zemlja jer SPS nije faktor koji može da odlučuje, rekao je Stojanović, dodajući da je to sistem sa jednom hegemonom strankom koji će o svemu da odlučuje.

„Tako je bilo i do sada samo smo imali privid slobode“, istakao je on, napominjujući da ovakvu podršku nema ni Putin u Rusiji, kao i da je sada jasno i precizno prikazano stanje demokratije u Srbiji, a to znači da je nema.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Prema mišljenju Georgieva, u Srbiji postoji sistem jednog čoveka, čak ne postoji ni SNS jer je celu izbornu kampanju vodio jedan čovek.

„Mi smo sistem jednog čoveka kome se cela Srbija predala, neko ima dovoljno novca i kaže – neka ga, oni koji nemaju – ćute, kažu valjda ćemo nekako da preguramo“, opisao je Georgiev svoje viđenje situacije.

Komentarišući nepravilnosti tokom izbora koje je CRTA prijavila, Raša Nedeljkov je rekao da su one utvrđene na 8 do 10 odsto biračkih mesta, da su se one dešavale tokom čitavog dana i to na teritoriji cele Srbije.

Raša Nedeljkov Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Tvrdimo da izbori nisu pokradeni ali su nepravilnosti uticale na veću izlaznost koja je bitna za utvrđivanje legitimiteta“, rekao je Nedeljkov, navodeći da je primer prisile za glasanje imao lično i u svojoj porodici.

On je dodao da su rezultati istraživanja urađenog pre izbora pokazali da je svaki peti građanin bio predmet prisile ili deo kupovine glasova i da je to suštinski problem.

Ukazujući da je Vučiću bilo jako stalo da, kako je rekao, „navuče“ izlaznost do 50 odsto, Stojanović je konstatovao i da je podatak o izlaznosti od 50,2 odsto koje je SNS izneo pre CRTE i IPSOS-a samo dokaz da je ovaj izborni proces bio „faličan i neregularan“.

Na pitanje da li je moguće da se za poslednja dva sata izlaznost povećala za skoro 10 odsto, on je rekao “ videćemo da li će RIK to u finalnim rezultatima nafilovati“.

Prema njegovim rečima, Vučić ipak nije uspeo da stvori pluralizam u parlamentu i tu je potpuno podbacio, a ta doza nesigurnosti se i videla sinoć uprkos slavljenju pobede SNS.

Georgiev smatra da su izbori nebitni osim u delu da mi sada imamo „kao parlament koji nema ni trunku kontrole, nemamo ni Kenu (Radoslava Milojičića)u parlamentu“.

Slobodan Georgiev Foto:Ivan Dinić/Nova S

To je malo bizarno, ali šta to brine SNS, njih demokratija ne zanima kao ni većinu građana u Srbiji, kaže on.

„Jednostavno nismo uspeli, ne ide, ljudi 30 godina ne žele demokratiju“, istakao je Georgiev, dodajući da se kod nas sve svodi na pitanje „šta ti meni možeš da završiš i kako ćemo to da realizujemo“.

On smatra da tu nema slobodne volje nego je to „sve interes“.

Georgiev je napomenuo da opozicija nije iskoristila spremnost međunarodne zajednice za razgovorom prilikom njihovog ranijeg dolaska u Beograd.

Na konstataciju da niko iz EU nije dao nijedan signal na „uvođenje jednostranačkog sistema posle izbora“, Georgiev smatra da se Evropa plaši da će „Srbija da se okrene prema Kini i Rusiji i to je njihov veliki strah“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar