Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dva sporna zakona o medijima na današnjoj sednici parlamenta - Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, čime je, između ostalog, omogućeno državnom Telekomu da osniva medije.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima. Za ovaj zakon glasali je 142 poslanika, 18 njih je bilo protiv, a 15 poslanika nije glasalo.

Nijedan amandman opozicije na predloge ova dva zakona nije usvojen.

Za predlog Zakona o elektronski medijima glasalo je 144 poslanika, protiv je bilo 14, a nije glasalo 15 poslanika.

Ni u ovom slučaju nijedan amandman opozicije nije usvojen.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je predloge Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Zakon o elektronskim medijima, a pre njihovog usvajanja veliku buru je izazvala su dva sporna člana koja su se našla u nacrtu zakona, a koja su kablovske emitere stavljala u podređen položaj u odnosu na REM.

PROČITAJTE JOŠ....

Ova dva medijska zakona bila su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u prethodna tri dana, a njima se, sada zakonski pruža mogućnost državnom Telekomu da osniva medije, uprkos tome što se u Medijskoj strategiji, koju je usvojila Vlada Srbije, naglašava da država mora da izađe iz vlasništva u medijima.

Zbog toga je i Evropska komisija uputila zahtev Srbiji da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

Sve informacije sa današnje sednice Skupštine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare