Foto: N1

Iako Srpska napredna stranka na izborima 21. juna nije u opasnosti da izgubi vlast, i u ovoj kampanji primećene su gotovo sve aktivnosti koje su učinile prethodne izborne cikluse problematičnim i dovele do bojkota i međupartijskog dijaloga, prvo na Fakultetu političkih nauka, a zatim u Narodnoj skupštini, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Kako piše European Western Balkans potonji razgovori, u kojima su najzapaženiju ulogu imali poslanici u EP Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, iznedrili su takozvanu „implementacionu tabelu“ mera za poboljšavanje izbornih uslova. Kako je naš portal još u februaru pisao, stavke u ovoj tabeli tek su formalna osnova za poboljšanje uslova, dok će za stvarnu promenu biti potrebna njihova primena u praksi. Nalazi domaćih posmatrača i ponašanje vladajuće stranke u proteklih četiri meseca pokazuju da je to sprovođenje izostalo. Samim tim, „implementaciona tabela“, ispostavilo se, bila je nedovoljna za poboljšavanje izbornih uslova.

Kao glavni problemi izbornih uslova u Srbiji, pored već detaljno dokumentovanog nejednakog medijskog izveštavanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, prepoznate su prakse korišćenja javnih resursa – zgrada, vozila, veb sajtova – koji pripadaju svim građanima, u korist promocije vladajuće stranke. Njima je pridodato intenzivno organizovanje naizgled neutralnih aktivnosti javnih službenika koje zapravo imaju za cilj promociju vladajućih stranaka – čuvena „funkcionerska kampanja“. Implementaciona tabela pokušala je da reši ove probleme i, prema svemu sudeći, nije uspela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare