Foto: Foto: TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Profesor Međunarodnog prava na univerzitetu u Redingu Marko Milanović ocenio je u Novom danu da Kosovo uprkos mogućem potpisanom sporazumu "godinama neće moći da uđe u Ujedinjene nacije. "Ovo nije međunarodni ugovor, već politički sporazum koji predstavalja korak ka sklapanju konačnog pravnog obavezujućeg ugovora", kazao je Milanović.

On je govoreći o opcijama Srbije da utiče na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, rekao da naša zemlja može na to donekle da utiče, kao članica UN, prenosi N1.

Pojašnjava da UN imaju donekle komplikovanu proceduru, koja za članstvo predviđa obavezujuću preporuku od strane Saveta bezbednosti, i onda dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još...

„Dakle, da bi Kosovo bilo primljeno u UN za to mora da glasa devet od 15 članova Saveta bezbednosti, a nijedna članica koja ima pravo veta tome ne sme da se protivi. I Rusija i Kina moraju sa time da se slože. Dodatno, dve trećine članova koji prisustvuju sednici moraju da glasaju za prijem Kosova. Kosovo to nema. Dakle, kada bi Vučić sa pečatom i krvlju potpisao taj sporazum, Kosovo ne može sutra da uđe u Ujedinjene nacije. Kosovo godinama neće moći godinama da uđe u Ujedinjene nacije“, pojasnio je Milanović.

Prema njegovim rečima, na predlog sporazuma Evropske unije o rešenju kosovske krize Srbija ne mora da stavi potpis, jer se ne radi o međunarodnom ugovoru, već o obećanju Vučića da će poštovati ono što je napisano u tom tekstu.

„Ovde se uopšte ne radi o pravno obavezujućem dokumentu koji mora da bilo koji način, sa stanovišta srpskog i međunarodnog prava da se usvoji“.

Na pitanje šta će da se desi ukoliko dve strane prekrše ono što su potpisale, odgovara da će – „snositi posledice“.

„Vučić i Srbija će trpeti posledice koje će Evropska unija da iznese. To je sankcija za nepoštovanje sporazuma, ali ponavljam da to nije obavezujući dokument. To je uobičajena praksa u međunarodnim odnosima“, istakao je Milanović, a prenosi N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar