Jasmina Palurović Foto: printscreen RTV Kruševac

Budžet grada Kruševca je razvojnog karaktera uprkos koronavirusu, tačno je da u gradu već postoji spomenik knezu Lazaru ali novi predstavlja "dug koji grad ima prema Srbiji", baš kao i trg Kosovskih junaka: tako u Upravi grada Kruševca odgovaraju na pitanja Nova.rs o planiranim izdacima za 2021. godinu.

Prepisku obavljenu putem i-mejla prenosimo u celosti:

Povodom usvojenog predloga budžeta za 2021. godinu, na osnovu čega je u ovom trenutku procenjeno da je gradu neophodno ulaganje od oko 90 miliona dinara u dva stadiona i šta tačno ti radovi podrazumevaju?

Grad Kruševac vodi ozbiljnu i odgovornu politiku rukovođenu interesima građana. To znači da se novim budžetom predviđaju i ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao značajan segment sveukupnog razvoja. U postupku donošenja budžeta, sprovedena je javna rasprava, gde su građani imali priliku da se izjasne o načinima trošenja sredstava. Stadion „Mladost“ je u javnoj svojini Grada i naša je zakonska obaveza da ga održavamo. U konkretnom slučaju radi se o rekonstrukciji postojećeg sportskog objekta. Što se tiče stadiona „Jedinstvo“ ( PDR „Stari aerodrom – faza 2“ ), u pitanju je igralište u devastiranom stanju koje zahteva kompletnu izgradnju. Nalazi se na novoj urbanističkoj lokaciji grada Kruševca, koja podrazumeva poslovno – stambeni kompleks sa svim pratećim sadržajima, tako da se radi o nedostajućem objektu sportske infrastrukture.
Stadion će biti izgrađen ne samo sredstvima iz budžeta Grada, nego i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta koje će donirati stazu za trčanje i Fudbalskim savezom Srbije koji će donirati veštačku travu. Osim javne jasprave, pre usvajanja PDR „Stari aerodrom – faza 2“, u okviru koga je planirana izgradnja stadiona „Jedinstvo“ organizovan je javni uvid, gde su građani takođe mogli da iznesu svoje primedbe, predloge i sugestije. Dakle, potpuno transparentno i u skladu sa zakonom.

Takođe, planirano je i izdvajanje 350 miliona za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka, za podizanje spomenika knezu Lazaru 8,6 miliona iz budžeta grada i još 12,5 iz donacija… Da li je tačno ga grad Kruševac već ima spomenik knezu Lazaru, ako je tačno, zašto je neophodan još jedan takav spomenik?

Za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka planirano je oko 300 miliona dinara. Projekat je otpočeo ove, a biće završen naredne godine, u susret velikom jubileju – 650. godišnjici osnivanja Grada Kruševca. Ovo je odgovor i na vaše pitanje koje se odnosi na podizanje spomenika knezu Lazaru. U okviru arheološkog kompleksa „Lazarev grad“ već postoji spomenik našem osnivaču, postavljen 1971. godine. 2018. godine smo podigli spomenik kneginji Milici, a novi spomenik knezu Lazaru planiran je takođe za novi gradski kompleks PDR „Stari aerodrom – faza 1“. Smatramo da Kruševac treba na najdostojniji način da obeleži veliki jubilej, jer je u svojoj istoriji zabeležen i kao stara srpska prestonica. To je naš dug prema građanima, ali i prema Srbiji. Ono što je takođe bitno je da je značajniji deo sredstava obezbeđen iz donacija, što za toliko rasterećuje lokalni budžet.
Koliko god spomenika podigli Knezu Lazaru, nećemo moći da mu se zahvalimo u ime Grada i cele Srbije, na hrabrosti i junaštvu koje je zajedno sa srpskom vojskom pokazao u boju na Kosovu. Istorijska dešavanja i njegov osnivač Knez Lazar, učinili su Kruševac jednim od najznačajnijih srpskih gradova.

Da li su to trenutno najvažnije investicije koje su građanima potrebne, kad imamo epidemiju korone?

Epidemija korone je situacija u kome se nalazi ne samo naš grad i država, već i ceo svet. Ovakvim planiranjem budžeta ni najmanje nismo uticali na mere koje primenjujemo u ovoj oblasti, jer smo uspešno isfinansirali sve neophodne aktivnosti vezane za ovo stanje, a podsećam vas da je nedavno otvorena i kovid bolnica u Kruševcu. Naš budžet je razvojni, nemamo kreditnih zaduženja, završićemo sve započete investicije, a planiramo i nove. Život se, bez obzira na koronu, nastavlja u svim segmentima. Kada govorimo o karakteristikama lokalnog budžeta, samo još da dodam da je 33% opredeljeno za investicije, što svakako predstavlja visok procenat, posebno u odnosu na aktuelnu situaciju koja je ozbiljno uzdrmala sve ekonomske tokove. Dakle, u odnosu na vaše pitanje, investicije o kojima je bilo reči nisu najvažnije, već su samo jedne u nizu brojnih.

Koliko je tačno u budžetu planirano za izdvajanje medijima u Kruševcu i da li je tačno da je najveći deo tih sredstava biti namenjen za AD „PRODUCTION“? Koliko je tačno sredstava iz budžeta namenjeno ovoj firmi?

Budžetom za 2021. planirano je 17 miliona dinara za projekte koji će biti sufinansirani preko javnog konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kruševca (kao i prošle godine). Kome će biti namenjena ova sredstva i u kojoj meri, to je pitanje na koje vam ne možemo dati odgovor do završetka javnog konkursa i zakonske procedure koja je transparentna i dostupna. U skladu sa tim, sredstva se ne namenjuju unapred kao što ste nagovestili u vašem pitanju.

Zašto je iz budžeta grada izbačeno finansiranje asistenata za decu sa posebnim potrebama?

„Grad finansira 111 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju. Čak je povećan iznos sredstva za 2021. godinu, s obzirom da se planira angažovanje još 20 ličnih pratilaca. Naime, u 2020. godini je za uslugu „Lični pratilac deteta“ izdvojeno 42.000.000 dinara iz budžeta Grada, dok je u 2021. godini planirano 50.688.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar