UN zahvalile Srbiji za doprinos mirovnim naporima u svetu

Politika 13. jul. 202114:57 > 14:59
Podeli:
UN, Srbija
Foto: BETAPHOTO/United Nations

Ujedinjene nacije (UN) su zahvalile Srbiji zbog velike podrške mirovnim snagama UN i službe i požrtvovanosti pripadnika njenih vojnih i policijskih snaga angažovanih pod zastavom UN.

U pet mirovnih operacija UN sada je 265 pripadnika i pripadnica Vojske i Policije Srbije, najviše u Libanu – 117, saopštile su UN.

Srbija je uputila ljudstvo i u Multidimenzionalnu integrisanu misiju UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), Mirovne snage UN na Kipru (UNFICYP), Organizaciju UN za nadzor primirja (UNTSO) i Misiju UN za stabilizaciju u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO).

Podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa je zahvalio Srbiji što je misiji u Centralnoafričkoj Republici „nesebično obezbedila bolnicu nivoa 2+“.

„Time je pojačala kapacitete mirovnih snaga UN da svojim pripadnicima i pripadnicama obezbede najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu – dijagnostiku, trijažu, prevenciju i lečenje bolesti, kao i hirurške intervencije“, naveo je Lakroa.

Pored bolnice u Centralnoafričkoj Republici, Srbija je dala i mehanizovanu pešadijsku četu za UNIFIL.

„Ta jedinica ne samo da je izuzetno profesionalno izvršavala vojne zadatke, već je sprovodila i humanitarne aktivnosti kako bi lokalnim zajednicama pružila podršku u borbi protiv pandemije kovida-19“, istakao je Lakroa.

Tokom učešća u mirovnim operacijama UN, devetoro uniformisanih pripadnika i pripadnica snaga Srbije izgubilo je život služeći pod zastavom UN.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar