Sava Janjić
Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / an

Opština Dečani i katastarska agencija ne smeju da primene odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira jer bi se time na Kosovu primenili Miloševićevi zakoni – poručili su sinoć iz Udruženja istoričara "Ali Hadri" iz Dečana. Reakcija stiže nakon što je ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, u autorskom tekstu još jednom podsetio da je prošlo skoro pet godina od kako je potvrđeno vlasništvo manastira na više hektara zemlje, a da odluka o istom nije sprovedena, piše Kossev.

„Kosovske institucije u pojedinim slučajevima nisu postupile u skladu sa zakonom i sprovele odluke pravosuđa“, jedna je od poruka ambasadora SAD u Prištini u jučerašnjem autorskom tekstu koji je objavljen na portalu Kossev.

Kao primer podsetio je na slučaj imovine manastira Visoki Dečani, poručivši da uprkos odluci kosovskog Ustavnog suda iz 2016., „uz prećutnu podršku visokih zvaničnika i stranačkih lidera“ – tokom nekoliko vlada koje su predvodile različite političke stranke, zvaničnici katastarske službe na lokalnom i centralnom nivou nisu sproveli odluku i izvršili pravni upis crkvenog zemljišta.

Navodi američkog ambasadora naišli su na kritiku Udruženja istoričara „Ali Hadri“ iz Dečana.

Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia; Filip Kosnet

„Američki ambasador na Kosovu mora da shvati da je protivustavna i nezakonita odluka Ustavnog suda iz maja 2016. godine doneta na osnovu odluka iz vremena Miloševićevih nasilnih mera, u periodu 1990-1999. Ove odluke je administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu proglasila ništavim i kao takve su neprihvatljive i nepravedne odluke“, poručili su u svojoj reakciji koju prenosi Gazeta Express.

Istoričari iz Dečana su ujedno poručili Kosnetu, ali i drugim ambasadorima u Prištini da moraju da shvate „dvoličnu igru igumana manastira Dečani“, za kog kažu da je „jedan od glavnih arhitekata rata za kosovsku državnost“.

Navode da je iguman Sava Janjić, „zlonamernim opredeljenjima naneo veliku štetu Kosovu“.

Od Opštine Dečane i katastarske agencije zatražili su da ne primene, kako su naveli „protivustavnu i nezakonitu odluku Ustavnog suda Kosova“, jer se, kako su dodali „njenom primenom na Kosovu primenjuju zakoni Miloševića“.

„Čelnici manastira Dečani, pre nego što zatraže imovinu na račun građana Dečana, moraju se izviniti za genocid koji su crkva, narod i srpska država počinili nad kosovskim Albancima“.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić i u prošlosti je bio meta kritika ovog udruženja istoričara. Ujedno, nisu novi zahtevi o izvinjenju „zbog genocida nad Albancima“.

„Svaki pokušaj da se oprosti manastiru Dečani je pogrešna i neprihvatljiva akcija“, zaključili su u svojoj reakciji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar