Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Uvek je slava SNS bila mesto gde su se okupljali najviši funkcioneri i poznate ličnosti iz sfera života, stoga nije bilo razloga da ni ova Sveta Petka ne prođe u istom duhu. Ovoga puta domaćin je bio Vladimir Đukanović, a svoje mesto oko slavskog stola dobili su Aleksandar Vulin, Luka Kebara, harmonikaš Miroljub Arađelović Kemiš, ali i vrlo kontroverzni bivši pripadnik svih mogućih partija Siniša Vučinić.

„Ne pamtim da smo imali ovoliki broj gostiju. Danas se oseća novi duh, jedinstvo koje smo danas demonstrirali nam je najpotrebnije“, rekao je Đukanović na proslavi slave, koji je ove godine izabran da bude njen domaćin.

Na nekim ranijim slavama bio je upamćen po tome što je rekao da kada bi se on pitao “medijima koji drugačije misle ne bi ni otvorio vrata”, a o pozivu na slavu nije bilo ni govora. Ove godine bio je dosta srdačniji, jer biti domaćin sa sobom nosi i odgovornost.

Ipak, Đukanović se ranije najviše istakao kao prenosilac poruka onoga što Vučić govori, a ne želi da kaže građanima (pogledati njegov Tviter), te kao advokat bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović i vlasnika plantaže marihuane u Jovanjici Predraga Koluvije.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Uočljivo je bilo da je oko samog vrha stranke na proslavi bio i Siniša Vučinić, bivši član Radikalne stranke, JUL-a, Srpske narodne obnove i Rojalističkog pokreta.

Kontroverzni Vučinić uhapšen je svojevremeno u operaciji „Sablja“ zbog izjave da je Đinđić ratni zločinac, te da će ga narod kazniti zbog toga.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Bivši radikal prebijao je Rome na Zelenom vencu, bio je protiv Jevreja, komunista, isključivao je druge, privođen je zbog nošenja pištolja, a na kraju je našao uhlebljenje u SNS.

Fotoreporteri su uočili i prisustvo gotovo zaboravljenog člana SNS Luke Kebare, koji je bio poslanik u prethodnom sazivu Skupštine. Ostao je upamćen kao poslanik koji je govornicu u Narodnoj skupštini koristio da filipikama daje doprinos vlasti SNS.

Neretko je koristio svoje govore da napadne opozicione poslanike nazivajući ih „žutim ološem“, te govorio kako u vreme prošle vlasti nije bilo ni wc papira. Kada je bilo potrebno, progovorio je i kineski kako bi odbranio vlast.

Ni ova slava nije mogla da prođe bez prisustva Aleksandra Vulina, nekadašnjeg kadra JUL-a koji u ovakve praznike nije ni verovao.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Kao ljudi od poverenja Vučića, zbog čega su i deo nove Vlade, na slavi su bili i ministar Tomislav Momirović, bivši gradonačelnik Novog Sada i ministar odbrane Miloš Vučević, Irena Vujović, Goran Vesić.

Iz SAD je stigao i ambasador Marko Đurić, ali i nova-stara ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Na slavu je pomalo i neočekivano došao poznati harmonikaš I suprug Zorice Brunclik, Miroljub Aranđelović Kemiš.

Pročitajte još...

Ko sve nije bio na slavi?

Iako se na slavu ne zove, već samo dođe, stari je običaj u Srbiji koji će vam reći bilo koji domaćin. Sa druge strane, mnogo toga “kazuje” što bi rekao Bora Stanković to što na proslavu slave ipak nisu pozvani bivši ministri Nebojša Stefanović I Zorana Mihajlović, ali ni bivši predsednik Tomislav Nikolić.

Kada se raspravljalo o tome će dobiti novi resor u Nemanjinoj 11, Vučić je iznenadio saopštivši da će nova izvršna vlast biti bez Zorane Mihajlović I Nebojše Stefanovića. Doživljavani kao destruktivni elementi, koji deluju mimo partijske discipline, sa dobrim kontaktima na Zapadu, stari naprednjaci nisu bili dobrodošli na proslavu slave.

Stefanović je dugo bio optuživan od naprednjaka da radi protiv interesa predsednika Aleksandra Vučića, da ga je prisluškivao, zbog čega mu nije mesto u Vladi. Beogradski naprednjaci su smatrali da mu nije mesto ni u SNS, ali je Stefanović ipak opstao – doduše bez ministarstva.

Mihajlović je viđena kao osoba koja je smatra da treba razmisliti o uvođenju sankcija Rusiji, a da se u spoljnoj politici treba okrenuti Zapadu, te treba malo manje sedeti na drugoj stolici, onoj istočnoj.

BONUS VIDEO Na slavu se ne zove, na slavu se ide, dok god se sa domaćinom ne posvađate: Ovaj srpski običaj važi izgleda i u SNS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar