Foto:Profimedia.rs

Ne dovodi se u pitanje ujedinjenje Demokratske stranke bez obzira na to što je lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović doneo odluku da izađe na lokalne izbore, poručuju sagovornici Nova.rs.

„Sigurno se ne zaustavlja ujedinjenje DS i najizglednije je da će do njega doći posle izbora“, rekao je za Nova.rs potpredsednik DS Dejan Nikolić.

Na pitanje zašto od maja prošle godine, kada su najavili „jedinstvenu“ DS čekaju i na formalno – pravno ujedinjenje, Nikolić je objasnio da je i ranije trebalo da dođe do promena organizacionih i statutarnih, ali novonastale situacije „malo odlažu“ sam proces i fokus se pomera na to da DS donese pravu odluku u vezi sa Paraćinom.

Posle toga, objašnjava Nikolić, fokus se pomera na kampanju bojkota, a kasnije i na ujedinjenje.

Na pitanje da li će Zelenovićeva stranka biti deo jedinstvene DS, Nikolić navodi da će sesti posle izbora i razgovarati o svemu.

Glavni odbor DS mora da se održi do sredine marta, a prema saznanjima Nova.rs izvesno je da će zamenik DS Saša Paunović izaći na lokalne izbore i da će sam, pre odluke GO napustiti demokrate.

Ni za bivšeg predsednika stranke, koja je ove godine proslavila 30 rođendan, Borisa Tadića proces ujedinjenja DS ne zavisi od toga da li će i na koji način Zelenovićeva stranka učestvovati u tom procesu.

„Ovakvim potezom ZZS je svakako postavio novi izazov pred proces ujedinjenja DS i postavio pitanja o njihovom učešću u tom procesu. Nadam se da ćemo odgovore na ta pitanja pronaći u dogovoru za zajedničkim stolom i na organima naše Unije, kako je trebalo i pre donošenja ove odluke i da za to jos uvek nije kasno“, izjavio je Tadić za Nova.rs.

Zelenovićeva stranka je, kako Tadić kaže, ovim postavila pitanje koliko su i ta stranka i njihov lider uopšte spremni na saradnju, koja podrazumeva i zajedničko donošenje ključnih odluka i koliki je njihov kapacitet za takve integracije.

„Ali time proces obnavljanja velike DS nije doveden u pitanje jer ta ideja je veća od svake pojedinačne stranke koja u tom procesu učestvuje“, kategoričan je Tadić.

On kaže i da je sve vreme apelovao na to da se ne donose jednostrane odluke, jer je u ovom trenutku najvažnije jedinstvo opozicije.

Kako je govorio Zelenović o ujedinjenju

Kada su se 19. maja prošle godine ujedinile DS, ZZS i SDS u jedinstvenu DS pod sloganom  „Demokrate zajedno“ Lutovac je okupljene u Kombank dvorani, između ostalog, pozvao na borbu dok je Zelenović, koji je i gradonačelnik Šapca, istakao da ujedinjeni počinju novi život u velikoj, snažnoj DS, koja će tražiti i dobiti mandat građana Srbije da sprovede preobražaj države u modernu jaku zemlju u kojoj će dobro da se živi.

„Sve je u našim rukama, mi možemo ponovo da promenimo Srbiju, moguće je“, poručio je on.