Foto: Profimedia.rs

Nekoliko mlađih aktivista opozcione Alijanse za budućnost Kosova (ABK), bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, uhapšeno je zbog kovčega koji su doneli jutros ispred zgrade prištinske vlade, kao simbol "sahrane obećanja" aktuelne vlasti, prenela je prištinska Gazeta Expres.

O njihovom hapšenju poslanike je na vanrednoj sednici parlamenta, koji raspravlja o predlogu kosovskog premijera za postepeno i uslovno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH, obavestila zamenik predsednika ABK Teuta Hadžiju.

„Duboko žalim zbog hapšenja mladih ABK, koji su sproveli ovu aktivnost“, rekla je Hadžiju.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres, kovčeg je bio postavljen ispred parlamenta i simbolizuje „sahranu obećanja“ koje je dala aktuelna vlada. Oblepljen je papirima A4 formata na kojima, između ostalog, piše 100 odsto takse, obećanja, principi, reciprocitet.

Kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je najavio da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije.

Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka“, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana „ukoliko srpska strana pokaže dobru volju“.

EU je pozdravila odluku o delimičnom ukidanju taksi, navodeći da je to prvi korak, dok je Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednik, zatražio da takse u potpunosti budu ukinute. To zahteva i Demokratski savez Kosova, koalicioni partner Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.