Sulejman Ugljanin, Predizborni miting liste " SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin" Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Bošnjaci u Republici Srbiji od srede mogu da dobijaju dokumenta na svom jeziku i pismu, saopštio je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je rekao da Bošnjaci u Srbiji sada mogu da dobiju lična dokumenta na maternjem, bosanskom jeziku i pismu, pošto je MUP Srbije, na inicijativu i zahteve te stranke, izvršio ispravku, prenosi N1 pisanje Anadolije.

Ugljanin je ocenio da ovakav odgovor MUP-a otvara nadu da je u Republici Srbiji moguće uspostaviti pravnu državu, vladavinu prava i pravnu sigurnost.

“Imam priliku, čast i zadovoljstvo da saopštim građanima ove zemlje da je prema Bošnjacima izvršena ispravka, u sistemu Republike za izdavanje ličnih dokumenata. Bošnjaci u Republici Srbiji od danas mogu da dobijaju dokumenta na svom jeziku i pismu. Dokazano je da ima i kadrova i znanja i volje za to”, istakao je on i dodao da su članovi predsedništva SDA Sandžaka posetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da, i u praksi, Bošnjaci mogu da podnesu zahtev i dobiju dokumenta na bosanskom jeziku i pismu.

On je pozdravio pozitivan odgovor vlasti i izrazio očekivanje da će biti „mnogo ovakvih veselih vesti iz MUP-a i drugih ministarstava“.

„Potvrđeno je ono što je predsednik Srbije na inauguraciji rekao, da želi da razvija dobre odnose sa Bošnjacima i ono što je bilo u Priboju, da se nikad više ne ponovi. Ovo je prvi korak ka tome. Čestitam. Neka je svima sretno”, poručio je Ugljanin.

On je podsetio da je njegova stranka 14. aprila ove godine ustanovio da Bošnjaci ne mogu da podnesu zahtev za izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku, a 26. aprila je uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije, obavestio ga o tome i predložio rešenje.

“To je ono čime treba da se bave bošnjačke stranke. Pre nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nas je obavestilo da su sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku i pismu otklonjene”, naveo je Ugljanin.

BONUS VIDEO: Osporavaju li udžebinici hrvatski, bosanski i crnogorki jezik?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar